Margrethes födelsedag firades stortPå fredagen nådde drottning Margrethes 70-årsfirande sitt klimax, vilket inte minst märktes på kvällens slottsmiddag.
Redan på morgonen öpnnades ett fönster på Fredensborgs slott, där en strålande glad drottning Margrethe tillsammans med sin make prins Henrik tittade ut över slottsplatsen. Här hade ett relativt stort antal människor hade församlats för att hylla den älskade drottningen på hennes 70-årsdag.

Församlingen var dock inget emot den som vid lunchtid hade samlats vid Amalienborg för att närvara vid den officiella uppvaktningen. Efter en stund kom, som väntat, hela den danska kungafamiljen ut på balkongen för att vinka och på så sätt tacka alla som slutit upp för att hylla Drottningen. För prins Joachims och prinsessan Maries son prins Henrik, elva månader, var det för övrigt första gången han deltog vid ett officiellt evenemang.

Med hjälp av en så kallad karet, det vill säga en hästdragen vagn, färdades regentparet från Amalienborg till Köpenhamns Rådhus där det klockan 13 skedde en mottagning och lunch för de av drottningen inbjudna gästerna, däribland kungligheter från hela Nordeuropa. Från Sverige kom Kungaparet, Kronprinsessan med Daniel Westling samt prins Carl Philip.
Därefter stod underhållning i Rådhushallen på schemat, vilket med glädje beskådades av kungligheterna. Strax innan klockan 14 visade sig så drottning Margrethe och prins Henrik ännu en gång för allmänheten, denna gång på Rådhusets balkong.

Höjdpunkten denna fredag var otvivelaktligen kvällens middag, som ägde rum på Fredensborg. Förutom Danmark närvarade här kungligheter från Sverige, Norge, Nederländerna och Luxemburg.

Alla kronprinspar som var med vid tillställningen (Frederik och Mary av Danmark, Willem-Alexander och Máxima av Nederländerna, Haakon och Mette-Marit av Norge samt Victoria och Daniel av Sverige) passade på att ta en tur från ena delen av Fredensborgs slott till den andra, där middagen skulle äga rum, naturligtvis till pressens stora förtjusning.

Det blev Prinsgemålen, Henrik som fick inleda med kvällens första tal. Efter att han hälsat alla gäster välkomna, vände han sig till sin hustru med orden "kära Daisy".
Bland annat sade han i sitt tal att "Du har bidragit till ditt eget liv och i hög grad till mitt, Frederiks, Joakims, våra barnbarn och hela vår övriga familjs. Ja, du har bidragit mer än det. Du har för många levt ett liv, som har givit inspiration til kärleksfull omsorg, livsenergi, livsglädje och konstnärlig talang". Prinsen avslutade sitt tal med att "utbringa en skål och ett niofaldigt leve för en kär hustru och mor, en trofast väninna, en duktig konstnär och en högt respekterad drottning".


Även kronprins Frederik höll ett fantastiskt tal till sin mor, där den kanske mest minnesvärda delen lät så här: "Jag vet, att din far - min morfar - skulle ha sagt: jag är stolt över dig min flicka. I kväll står jag här som din äldste son: jag är stolt över dig". Uppenbarligen tyckte även kronprinsessan Mary att detta tal var något utöver det vanliga, för när kronprinsen satt sig till bords, sprang hon fram till honom och gav honom en kyss, vilket möjligen generade Frederiks bordsdam, kronprinsessan Máxima, en aning.

De cirka 250 gästerna bjöds på Foie gras terrin med linser och kronärtskockor, oxfilé med färskpotatis och gröna ärtor, sparris med sauce mousseline, samt till dessert födelsedagstårta.

Gästerna


Kronprinsessan Máxima, kronprins Willem-Alexander, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, kronprinsessan Victoria, Daniel Westling, kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.


Vänster bild: Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, drottning Margrethe och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg.
Höger bild: Drottning Silvia.


Vänster bild: I rosa klänning grevinnan Gunnila Bernadotte af Wisborg (gift med Carl Johan), kronprinsessan Mary och Daniel Westling.
Höger bild: Prinsessan Marie.

Faksimil: Berlingske tidene & TV2


Kommentarer
Postat av: Martine

Sv: Wow! For et flott bilde! Tusen takk for tipset og linken! :-)Jeg liker også bildene av den danske kongefamilien på balkongen på Amalienborg veldig godt. Hvilken flott familie!

2010-04-19 @ 22:49:37
URL: http://cremefraiche.blogg.no
Postat av: Johannes

Kul att du tyckte om den :)

2010-04-20 @ 20:38:10
Postat av: Martin

hmm fodelsedagstarta ?? visst men den kallas

Gateau Succee's och det var den nog med dom haller pa sina traditioner di danske !!

tillykke dronning Margarethe !!

2010-04-22 @ 00:11:37
Postat av: Johannes

Hej Martin och tack för Din kommentar!Jag översatte från "Fødselsdagskage", som det stod på det danska kungahusets hemsida. Gateau Succes bjöds det på vid tisdagens firande.

2010-04-22 @ 09:56:55
Postat av: Demba

Å vad mycket bra text och massor med fina bilder. Vissa av bilderna har jag inte sett innan.

Ha en go helg. Kram.

2010-04-23 @ 10:08:05
URL: http://rubin.bloggspace.se
Postat av: Neta

Ja, det var en födelsedag det ! Underbara bilder och den danska kungafamiljen är BÅDE naturlig och i allra högsta grad kungliga !!!

2010-05-04 @ 22:49:21
URL: http://adika.bloggspace.se
Postat av: Neta

Ja, det var en födelsedag det ! Underbara bilder och den danska kungafamiljen är BÅDE naturlig och i allra högsta grad kungliga !!!

2010-05-04 @ 22:51:27
URL: http://adika.bloggspace.se
Postat av: Neta

Johannes, mina kommentarer verkar inte komma fram hos Dig nu, suck...

2010-05-04 @ 22:54:15
URL: http://adika.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0