Prins Philippe av Belgien fyller 50


Med anledning av 50-årsdagen har ett mynt med prins Philippes porträtt utfärdats.
I dag, torsdag, fyller Belgiens tronföljare prins Philippe av Brabant 50 år.
Prinsen, som är äldste son till det dåvarande belgiska prinsparet av Liège, Albert och Paola (född prinsessan Ruffo di Calabria), föddes den 15 april 1960. Han utmålades tidigt som potentiell framtida kung av Belgien, då det dåvarande kungaparet Baudouin och Fabiola inte hade några barn. Relationen mellan prins Philippe och hans morbror kungen var så stark att många var helt säkra på att det var just Philippe som skulle ta över tronen efter Baudouin, och inte fadern Albert, vilket trots allt skedde 1993, då kungen hastigt gick bort efter tilltagande hjärtbesvär.

Prins Philippe åtnjöt i sin ungdom inte någon nämnvärd popularitet, i stället sågs han som en stel och konservativ person med det militära som enda intresse. Röster höjdes till och med för att hans yngre syster, prinsessan Astrid (född 1962) skulle träda in som tronföljare.

Det som räddade upp situationen var den belgiska adelsflickan Mathilde d'Udekem d'Acoz (född 1973), som i december 1999 gifte sig med den 39-årige prinsen. Hennes något mer sofistikerade uppenbarelse gjorde stor succé, och i dag ses faktiskt kronprinsen med betydligt blidare ögon av det belgiska folket.

Prins Philippe och hans Mathilde har hur som helst fyra barn; prinsessan Elisabeth, 8, prins Gabriel, 6, prins Emmanuel, 4, och prinsessan Eléonore, i morgon två år.

Den 50-årige prinsen firar födelsedagen privat.

Prinsen med sin fru, prinsessan Mathilde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0