Kungen bjöd till nobelmiddag på SlottetUnder lördagskvällen fortsatte Nobelfestligheterna. Kung Carl Gustaf bjöd nämligen in till den traditionsenliga middagen för Nobelpristagarna på slottet.
Tiaror, frackar och aftonklänningar... Den som inte fick nog av dessa saker under fredagens Nobelbankett får verkligen sitt lystmäte nu.
Med start 19.30 skedde nämligen Kungaparets privata Nobelmiddag på Stockholms slott, där förutom Nobelpristagarna, även representanter för Riksdag, Regering, svenska och norska Nobelstiftelsen, Akademier samt ambassadörer, närvarade.

Gästerna hälsades som alltid välkomna i Vita Havet av Kungafamiljen, för att sedan inta den alltid lika storslagna middagen i Karl XI:s galleri.
Till bordsdam fick Kungen fysikpristagare Konstantin Novoselovs hustru doktor Irina Barbolina. Drottning Silvia, som för övrigt bar sitt favoritsmycke Drottning Sofias diadem, hade liksom för två år sedan, Nobelpristagaren i litteratur till bordet, medan kronprinsessan Victoria fick den andre fysikpristagaren Andre Geim. Victoria bar ingen tiara, utan slog i stället på stort med Intågssmycket runt halsen, som vi har drottning Victoria (1862-1930) att tacka för att det kom in i Sverige.

Den som fick prins Daniel till bordsdam var kemipristagarens fru Socorro N. Heck och på prins Carl Philips högra sida återfanns nämnde Andre Geims hustru doktor Irina Grigorieva.

Förutom Kungafamiljen, fanns även prinsessan Christina fru Magnuson med make, grevinnan Bettina Bernadotte och greve Björn Bernadotte, på plats.

Till förrätt bjöds det prominenta sällskapet på en cognacsdoftande hummersoppa med pilgrimsmusselfylld raviolo, som följdes av ugnsstekt gös med örtsås, inkokt pak-soi och krämiga puylinser med anklever från frigående ankor. 
Därefter svampstekt rådjursytterfilé med potatispuré, vit Albatryffel samt grönsaksmillefeuille och slutligen desserten, som var
en chokladplanet med mjölkchokladglass.

Men den cirka tre och en halv timma långa middagen bestod inte endast av dinnerande. Tal hölls under kvällen av professorerna Per Delsing (fysik), Jan-Erling Bäckvall (kemi) och Christer Höög (medicin).

Faksimil: ANP

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0