Nobelbanketten 2010


Nobelbanketten pågår som alla vet just nu och ur kungligt perspektiv präglas festligheterna av prins Daniels debut.
Kungligheter som har varit särskilt påpassade av kamerorna under kvällen har faktiskt varit drottning Silvia, som ju även sticker ut på långt håll med sin gröna utstyrsel, samt Nobel-debutanten prins Daniel.

De 1350 gästerna har serverats anka i press med vinteräpplen, pumpa, ättiksgrönsaker och kryddig gelé, tryffelstekt piggvar med vintersallad på kantareller och oxsvanstryffelsky samt till dessert len mjölkchoklad och apelsinbavarosie smaksatt med gammeldansk bitter, med apelsinsallad. Det låter det!


Vid honnörsbordet

H.M Kung Carl XVI Gustaf
Bland de kungliga ser i särklass alltid Kungen ut att trivas bäst vid Nobelfesten. Här sitter han och jämför kvällens meny med sin bordsdam Irina Grigorieva, som är gift med fysikpristagaren.

H.M Drottning Silvia
Det går inte att ta miste på vem av alla runt honnörsbordet som är drottning - det faktumet förstärks inte minst av klädseln - och framförallt de Leuchtenbergska safirerna som väl är ett av de finare smyckena i de Bernadotteska samlingarna.
Det här är för övrigt hennes 33:e Nobelfest (1980 var hon inte med på grund av sjukdom).


H.K.H Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria är flexibel vad gäller att konversera. På bara några sekunder hinner hon tala med sina bordsgrannar och även med personer på andra sidan bordet.
Sin klänning matchar hon i kväll med Ståldiademet, som hon på en Nobelbankett senast bar 2004.
Hennes bordsherre är kemipristagaren Ei-ichi Negishi.


H.K.H Prins Daniel
Inte heller Sveriges allra nyaste prins - ännu så länge, har några problem med konversationen. Han har kemipristagarens fru Sumire Negishi till bordet.

H.K.H Prins Carl Philip

Prinsen har inte skymtats så väldigt mycket, något han inte brukar göra i dessa sammanhang av någon anledning. Trots (eller tack vare) detta verkar han ha en trevlig kväll. Bordsdamen heter Patrica Llosa och är hustru till litteraturpristagaren.
Prinsessan Christina fru Magnuson

Prinsessan Christina, som jag tror firar 50-årsjubileum i Nobelsammanhang nästa år, ser liksom sin bror Kungen, ut att trivas exemplariskt på banketten. Till sin mörkgrå aftonklänning bär hon sitt privata diadem som hon fått i gåva av sin gudmor Elsa Cedergren (född Bernadotte, 1893-1996).
Litteraturintresserade prinsessan har Mario Vargas Llosa till bordet.


Skärmdump: SVT 


Kommentarer
Postat av: Hesse

Fantastiskt rolig intressant läsning, det är så kul när nån som kan sin sak bloggar,Bautakram Hesse.

2010-12-17 @ 20:31:23
URL: http://www.blogspace.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0