Prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg


Prins Gustav, systerson till drottning Margrethe av Danmark, är relativt omskriven. 2001 för att hans förlovning brutits och i dag för att han inte får gifta sig med sin flickvän...
Gustav Frederik Philip Richard, Prins av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, föddes den 12 januari 1969 som äldsta barnet till prins Richard, överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg och hans danskfödda hustru, prinsessan Benedikte.

Visserligen är Gustav en tysk prins, men han har onekligen ett nordiskt släktarv. 
Hans morfar var kung Frederik IX av Danmark och hans mormor svenskfödda drottning Ingrid. Prinsens mormorsfar var således Sveriges kung Gustaf VI Adolf - som han flera gånger fick tillfälle att träffa och som han delvis är uppkallad efter.
De svenska släktförbindelserna tar emellertid inte slut där. Hans farmor var nämligen den svenska hertigdottern Margareta Fouché d'Otrante (1909-2005); ättling till Napoleon Bonapartes polisminister, tillika den förste hertigen d'Otrante, Joseph Fouché.


  
Vänster bild: Prins Gustav som nyfödd 1969.
Höger bild: Prins Gustav (längst bak) på sin morfar Frederik IX:s begravning 1972. Längst fram syns de danska kusinerna prins Joachim och kronprins Frederik. Alla är klädda i sjömanskostymer.
Prinsfamiljen Sayn Wittgenstein-Berleburg på Berleburg slott utökades snart med två systrar till Gustav; prinsessan Alexandra 1970 och prinsessan Nathalie 1975.

Tack vare att mormodern drottning Ingrid var mycket släktkär, fick prins Gustav och hans systrar möjlighet att framförallt om somrarna på Gråsten slott i Danmark, träffa och etablera en god kontakt med sina danska och grekiska kusiner. Även efter drottningens död 2000 har vänskapen med de jämnåriga släktingarna hållit i sig, och Gustav är en ständigt återkommande gäst vid kungliga bröllop, dop och andra relaterade begivenheter.

Som blivande överhuvud för den furstliga ätten och därtill slottsherre över Berleburgs ägor, krävs naturligtvis en gedigen utbildning. Prins Gustav har därför studerat skogsvård och ekonomi på universitetsnivå, något som förstås är till hans fördel nu när han sedan en tid har ansvaret för familjeslottet.

 
Vänster bild: Prins Gustav (underst till vänster), med sina systrar prinsessorna Nathalie och Alexandra, föräldrarna prinsessan Benedikte och prins Richard, samt mormodern drottning Ingrid.
Höger bild: Prins Gustav med sin mormor drottning Ingrid vid prins Joachims bröllop 1995 med Alexandra Manley.
I augusti år 2000 meddelades det från Berleburgs slott att prins Gustav hade ingått förlovning med den ett år äldre Elvire Pasté de Rochefort; hans flickvän sedan 1998. Ur ett ytligt perspektiv var hon den perfekta bruden för honom, och ett giftermål med henne; en fransk kvinna av börd, skulle knappast hota Gustavs framtida status som överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Tvärtom.

Giftermål planerades till den 12 maj 2001, men när datumet närmade sig, ställdes bröllopet plötsligt in. Snart stod det också klart att förhållandet var över och frågetecknen hopade sig bland alla intresserade.
Det har spekulerats i att den tilltänkta brudens far, Hervé Pasté de Rochefort, krävde familjen Berleburg på en stor summa pengar, i det fallet det skulle bli skilsmässa mellan det unga paret. Det var i så fall detta som blev spiken i kistan för det planerade äktenskapet. Detta rykte har dementerats från båda familjerna.
- Min dotter är i stånd att försörja sig själv, sade en upprörd Hervé till dansk press vid denna tid.

Det bör tilläggas att prins Gustav och Elvire ännu i dag är goda vänner.

Gustav och fästmön Elvire Pasté de Rochefort i slutet av 1990-talet.
Efter att förlovningen brutits reste prins Gustav till London, där han vid denna tid arbetade. När han 2003 fick beskedet att hans far hade drabbats av cancer, återvände han till familjeslottet och tog över sysslorna. I dag är det som sagt Gustav som fungerar som slottsherre. Fadern prins Richard (som är frisk från sin cancer) har med ålderns rätt dragit sig tillbaka från de praktiska göromålen.

2004 rapporterade media att prins Gustav hade en ny flickvän. Hennes namn var Carina Axelson. Hon var född 1968 och med rötter i både Sverige (på pappans sida) och Mexico (på mammans sida). Hon har för övrigt varit verksam både som modell och barnboksförfattare.
Paret träffades 2003 i Paris.

Prinsen och Carina är vid det här laget ett etablerat par, med ett förhållande som varat i sju år. På grund av ett testamente som Gustavs farfar, prins Gustav Albrecht upprättat, är det emellertid omöjligt för sonsonen att gifta sig med Carina Axelson. Testamentet gör nämligen gällande att en prins av Sayn-Wittgenstein-Berleburg måste gifta sig med en adlig, protestantisk och även en så kallad "arisk" kvinna för att kunna behålla sin status i arvsföljden (och därledes bli överhuvud för ätten) och - i Gustavs fall, kunna ärva slottet Berleburg.
Ett morganatiskt äktenskap, det vill säga ett giftermål med en kvinna av lägre börd, som i Gustavs och Carinas fall, är inte tillåtet.

Prins Gustav arbetar febrilt för att kunna upphäva testamentets giltighet, dessvärre hittills utan märkbart resultat.
I familjekretsen ses dock Carina som prinsens hustru och hon sluter alltid upp vid Gustavs sida på alla familjesammankomster.

Prins Gustav med sin flickvän sedan sju år tillbaka, Carina Axelson, vid prins Henriks 75-årsfirande 2009.
Skulle prins Gustav inte få några legitima ättlingar, blir det aningen problematiskt för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Visserligen har prinsens syster Alexandra två barn, men eftersom endast män kan ärva positionen som överhuvud, räknas nämnda prinsessa - och även hennes yngre syster Nathalie, bort.
Inte heller prins Richards yngre bror prins Robin (som faktiskt har en son) kan inneha ställningen som den "7:e (eller snarare 8:e) prinsen av Sayn-Wittgenstein-Berleburg".
Den som kommer få denna position blir i stället Gustavs fars kusin prins Bernhard av Sayn-Wittgenstein-Hohenstein (född 1962). Hans farfar är densamme som prins Gustavs farfars far, nämligen prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1882-1925).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0