Svenskt kungligt bröllop för 105 år sedan


Det är inte ens fyra dagar kvar till ett av det största kungliga bröllopet i Sverige, och därmed skulle det kanske passa bra med en tillbakablick på just ett svenskt kungligt bröllop som ägde rum detta datum, för 105 år sedan...

Det aktuella parets historia började på vintern 1905. Den svenske tronföljaren Gustaf Adolf, sedermera kung Gustaf VI Adolf, reste i januari detta år till Kairo, med anledning av sitt arkeologiska intresse. Åtminstone var det den officiella anledningen.

På plats i Egypten var nämligen två brorsdöttrar till den brittiske kungen Edward VII, prinsessorna Margaret och Patricia av Connaught (döttrar till drottning Victorias son Prins Arthur, Hertig av Connaught och dennes hustru Louise Margaret av Preussen). Den yngsta av systrarna, 18-åriga Patricia, ansågs vara en passande hustru för den 22-årige svenske prinsen. I stället förälskade sig Gustaf Adolf i den äldre av systrarna, den jämnåriga Margaret, efter att ha träffats under en bal.

Förlovningen skedde ganska omgående, den 5 februari 1905, i Kairo. I Stockholm mottogs den glada nyheten med förtjusning, av främst prinsens farfar, kung Oscar II, som för övrigt endast hade två år kvar att leva.

Det kungliga paret gifte sig den 15 juni, för i dag exakt 105 år sedan, i St. George's Chapel i Windsor Castle. Bruden bar en elfenbensfärgad klänning och en spetsslöja som efter Margaret har burits av dottern Ingrid och nu finns i dennas dotter; Danmarks drottning Margrethes, ägo.

Närvarande vid bröllopet var från Sverige brudgummens föräldrar kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria, farbror prins Eugen samt brodern prins Wilhelm. Bland brudens släkt kan förutom hennes föräldrar, hertigparet av Connaught, även hennes brudtärnor nämnas; prinsessan Patricia av Connaught, prinsessan Victoria Eugenia av Battenberg (senare hustru till kung Alfonso XIII av Spanien), prinsessan Beatrice av Sachsen-Coburg och Gotha samt prinsessan Mary av Wales (dotter till kung George V).Bröllopsresan var kort och gick till Irland. Därefter ägde en båtresa med Oscar II:s örlogsfartyg "Drott" rum, längs Sveriges kust. Här fick svenska folket hälsa på sin nya prinsessa och finalen på det hela blev en tur med Vasaorden (se bild ovan).

105 år senare är det parets barnbarns barn, kronprinsessan Victoria, som nygift färdas med just kungaslupen Vasaorden. Traditionen har alltså bevarats, och det är det som är en av monarkins många ljusa sidor.

Kommentarer
Postat av: Gealach

Trevlig läsning! Kul att du gör så genomarbetade inlägg!

2010-06-16 @ 08:53:40
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Johannes

Hej Gealach! Tack för en väldigt trevlig kommentar!

2010-06-16 @ 18:10:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0