Tiaran som inte var förlorad


Efter åratal av spekulationer och rykten fick i går en kunglig gåta sin lösning. Den svenska tiara som länge sagts vara såld, visade sig vara kvar i Hagasessans ägo.
I samband med sina bröllop på 1960- och 1970-talen, fick samtliga Hagaprinsessor var sin tiara. Den äldsta, prinsessan Margaretha, 75, erhöll Kronprinsessan Margaretas Aquamarinkokoshnik från sin mor.
Diademet, som består av blå ädeltopaser, har genom åren flitigt burits vid många kungliga bröllop och andra högtidliga begivenheter.

Sist vi fick se smycket var vid dottern Sybillas bröllop den 19 juni 1998, då bruden bar just detta diadem. Därefter har det inte synts till, och då prinsessan Margaretha var närvarande vid kungens 60-årsfirande 2006, lånade hon Ametistgarnityret, vilket gav upphov till diverse spekulationer om förut nämnda tiara.
Det sades därefter att diademet hade sålts och att prinsessan Margaretha därför var hänvisad till den svenska smyckessamlingen vid olika galatillställningar.

I julas frågade en av bloggens läsare Bernadottebibliotekets Göran Alm, som svarade att tiaran fanns i prinsessans privata ägo. I går kom så det slutliga beskedet att Aquamarinkokoshnikens ägare fortfarande är prinsessan Margaretha, då det var just detta smycke hon bar på kronprinsessparets bröllop.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Bröllopet var verkligen fint tycker jag.

2010-06-21 @ 09:39:47
URL: http://tvminnen.blogg.se/
Postat av: Demba

Hej Johannes.

Tack för din kommentar på min blogg.

Här är mycket bra läsning igen. Bra jobbat.

Sen har jag fått för mig att du har tagit studenten. Är nästan säker på det. Har jag rätt??

Vill i så fall gratulera jättemycket. Kram.

2010-06-21 @ 19:14:42
URL: http://rubin.bloggspace.se
Postat av: Fia

Tyckte att denna tiara var strålande vacker. Det är alltid roligt att få se alla vackra smycken vid tillfällen som dessa, då man riktigt kan frossa i kunglig glamour :)

Vill oxå passa på att tacka och bocka för en superbra blogg!!

2010-06-21 @ 22:36:44
Postat av: Johannes

Anonym. Håller fullständigt med!Demba. Återigen tack.Fia. Tack för berömmet! Tycker också det var roligt att inte de här ryktena stämde, och att tiaran var kvar inom familjen Ambler.

2010-06-22 @ 11:16:44
Postat av: Anna

Hovet uppger ju påsin hemsida att Margareta bar stråldiademet men det såg man ju att det inte var, kul att någon kunde reda ut det hela och hade koll på vilken tiara hon bar. Tack för det!!

2010-06-30 @ 23:12:35
Postat av: Johannes

Aha, det var intressant, Anna. Undrade faktiskt varför Margaretha som enda Hagasessa hade valt ett privat diadem. Troligen var det meningen att hon från början skulle ha just Stråldiademet...

Tack för din kommentar!

2010-06-30 @ 23:34:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0