Daniel Westling blir kunglig höghetKungafamiljen under lysningsgudstjänsten tidigare i dag.
Faksimil: SvD
I dag hölls det blivande kronprinsessparets lysningsgudstjänst i Slottskyrkan och i samband med denna, meddelar man i ett pressmeddelande att Daniel förutom prins och hertig, även kommer att bli en kunglig höghet.
Hans Kunglig Höghet Prins Daniel av Sverige, Hertig av Västergötland. Så kommer kronprinsessan Victorias blivande make tituleras efter bröllopet. Beslutet är taget av kungen och har som effekt att upphöja Daniel Westling till en likvärdig nivå med Kronprinsessan.

För Sverige är detta; att en man i och med sitt giftermål får en kunglighets rang, unikt. Flera jämför detta med Hagaprinsessornas makar, som inte blev "kungliga".
Den stora skillnaden är emellertid att vid tiden för prinsessorna Margarethas, Désirées och Christinas (Birgitta gifte sig som bekant med en prins) bröllop hade Sverige agnatisk, det vill säga manlig, tronföljd. Prinsessorna stod därför inte med i tronföljden, och följaktligen upphöjdes heller inte deras respektive till kunglig rang.
Sedan 1980, då Sverige antog full kognatisk tronföljd och vi har en kvinnlig tronföljare, ser situationen helt annorlunda ut, och med anledning av detta kan nu kvinnliga kungligheters män få titlar såsom Kunglig Höghet, Prins och Hertig.

Klockan 11.00 i dag inleddes Kronprinsessans och Daniels lysningsgudstjänst i Slottskyrkan. Medlemmar från såväl kungafamiljen som Daniel Westlings familjer var närvarande.
Gudstjänsten följdes av en lysningsmottagning på Slottet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0