Kung Harald hyllade Litauen under statsbesök


-Ni bidrar med mänsklig samvaro, sade kung Harald under det litauiska statsbesökets första dag, om de många litauer som arbetar i Norge.
På tisdagen inleddes det litauiska statsbesöket med att kung Harald och drottning Sonja tog emot president Dalia Grybauskaitè vid Slottsplassen i Oslo, där hon fick inspektera norska högvakten.
Efter lunch på slottet, kransnedläggning på Nasjonalmonumentet (till minne av de norrmän som stupade under andra världskriget) samt möte med olika representanter för norska Stortinget, blev det så dags för kvällens galamiddag på Slottet i Oslo.

I sitt tal framhöll kung Harald i sedvanlig ordning de goda kontakterna länderna emellan, och hyllade Litauens kamp för demokrati och självständighet (från Sovjet) i början av 1990-talet.
- Jag gör honnör för de många modiga litauer som kämpat för friheten, sade han bland annat.
Kungen pekade också på det faktum att många litauer efter EU-medlemskapet kommit till Norge för att arbeta.
- De är värdefull arbetskraft. Och de bidrar med mänsklig samvaro, sade han.

Förutom Kungaparet och Kronprinsparet var även kungens syster, Prinsessan Astrid, fru Ferner, närvarande. Hon bar ett diamantdiadem vi sällan ser på de kungliga damerna i Norge, tidigare ägt av hennes mor, kronprinsessan Märtha. Läs mer om smycket här.
   Drottning Sonja använde sig av den mindre uppsättningen av Drottning Mauds tiara, medan kronprinsessan Mette-Marit (som för övrigt fick rubriker i norska kvällspressen för sin återanvändning av den klänning hon bar under svenska kronprinsessbröllopet) bar sin bröllopstiara.

Faksimil: moss-dagblad.no

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0