Storbritannien har fått en ny hertiginnaVisserligen har vi svenskar nyligen fått uppleva ett tronföljarbröllop, placerat ett snäpp över dagens bröllop, men det är svårt att inte bli imponerad av fredagens festligheter
Her Royal Highness The Duchess of Cambridge - det är så Catherine Middleton numera ska tituleras. Hennes make är från och med i morse Duke of Cambridge, Earl of Strathearn och Baron Carrickfergus.
Hertigtiteln dyker första gången upp 1660, då på James II:s son Charles Stuart, som dessvärre avled endast ett år efter födseln. Den senaste innehavaren var George, Duke of Cambridge (1819-1904), son till Prins Adolphus, Duke of Cambridge, som i sin tur var kung George III:s sjunde son. Så visst kan titelförläningen sägas vara ett led i den kontinuitet som monarkin, då i synnerhet den brittiska, representerar.

Lämnar vi så titlar och går över till bröllopsgästerna, kan vi konstatera att det var idel spännande personer som dök upp - en salig blandning av kungligheter, politiker, sportstjärnor och musiker. De utländska kungligheterna lockade väl mest intresse för oss i Norden, och för nästan alla dessa är den minsta gemensamma nämnaren drottning Victoria. Sveriges kronprinsessa till exempel, härstammar från henne på två olika sätt, vilket gör henne till dubbel femmänning med Charles, Prins av Wales.

Men det finns ju även dem som är något närmare besläktade med den engelska kungafamiljen. 
Ta kung Harald av Norge, till exempel. Eftersom hans farmor Maud var dotter till kung Edward VII, gör det honom till den med drottning Elizabeth närmast besläktade utländske regenten. Det var också därför vi fick se honom på plats vid festligheterna i dag.

Foto: SVT, Life

Kommentarer
Postat av: Fältmarskalken

När det gäller den dynastiska förbindelsen mellan nämnda Konungahus må ock framhållas att Hertigen av Edinburghs moders syster icke var någon mindre än Drottning Louise. Således var vår högaktade Konung Gustaf VI Adolf ingift morbroder till Hertigen.

2011-04-30 @ 10:06:36
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0