Kronprinsessan Victoria väntar barnHovet har på onsdagseftermiddagen bekräftat att Kronprinsessparet väntar sitt första barn!
"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn." Det meddelade hovet för bara någon timma sedan.
   Barnets ankomst beräknas till mars nästa år.

Ett år och två månader efter vigseln är det alltså officiellt att landets kronprinsesspar väntar barn och en ytterligare generation inom den svenska kungaätten tar därmed vid.
Förutom föräldrarna är detta givetvis även en fantastisk nyhet för de blivande mor- och farföräldrarna, och kanske är det hela extra speciellt för Kungen och Drottningen då det ju är första gången de får barnbarn. Redan i samband med sin 65-årsdag 2008 svarade drottning Silvia på frågan om hon längtade efter just barnbarn.
"Ja, vem gör inte det? Man säger ju att barnbarn är livets efterrätt - man behöver inte ta hand om dem hela tiden, utan man kan bara njuta."

De blivande mor- och farföräldrarna.I enlighet med Successionsordningens första paragraf, förväntas det väntade barnet, oavsett kön, ärva tronen efter den nuvarande kronprinsessan Victoria, eftersom "Successionsrätt till Sveriges tron tillkommer manliga och kvinnliga efterkommande till [...] Konung Carl XVI Gustaf".

Kronprinsessparet.Att just ett kronprinspar väntar sitt första barn är i Sverige något som inte har förekommit sedan år 1882, då kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria väntade sonen prins Gustaf Adolf (sedermera kung Gustaf VI Adolf).
Ska vi vara riktigt noga har vi ju i och för sig inget Kronprinspar i dag, utan ett Kronprinsesspar, och därmed inleds ett nytt kapitel i den svenska historien - Victoria och Daniel är nämligen först med den titeln...


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Det är bara till att "Gratulera"

2011-08-20 @ 18:02:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0