Så blir prins Williams bröllopApril blir en händelserik månad i den brittiska kungafamiljen. Drottning Elizabeth fyller 85 - och prins William gifter sig med sin Catherine! Här en liten sammanfattning om vad som har offentliggjorts av bröllopet så här långt.

Vigseln:
Ceremonien äger rum i Westminster Abbey klockan elva på förmiddagen den 29 april, en fredag. Hit anländer bruden, liksom kronprinsessan Victoria gjorde vid sitt bröllop, i en bil.
Det blir ärkebiskopen av Canterburry, Rowan Williams, som viger paret. De övriga vigselförrättarna är John Robert Hall, Dean of Westminster och Dr Richard Chartres, Bishop of London.

Best man, brudtärna och brudnäbb:
Brudparet har valt sina respektive syskon, prins Harry och Philippa Middleton (vänster bild), till Best Man respektive brudtärna.
   Brudnäbbet består av sex barn, två pojkar och fyra flickor och är:
- Lady Louise Windsor, 7 (dotter till prins Edward, Earl av Wessex och Sophie, grevinna av Wessex. Edward är Williams farbror). Se bild till höger.
- The Honourable Margarita Armstrong-Jones, 8 (dotter till Viscountparet Linley och således barnbarn till prinsessan Margaret, drottning Elizabeths framlidna syster)
- Grace van Cutsem, 3 (dotter till prins Williams vän Hugh van Cutsem och prinsens guddotter)
- Eliza Lopes, 3 (dotter till Harry och Laura Lopes, och alltså dotterdotter till Camilla, Hertiginna av Cornwall)
- William "Billy" Lowther-Pinkerton, 10 (son till Jamie Lowther-Pinkerton, prins Williams privatsekreterare)
- Tom Pettifer, 8 (son till Charles Pettifer och gudson till prins William)

Efter vigseln:
I en vagn färdas nu brudparet i kortege som bland annat går via Whitehall och The Mall, till det slutliga målet Buckingham Palace. Här sker en lunchmottagning för paret och alla gäster, med drottning Elizabeth som värd.
På kvällen är det prins Charles tur att stå värd för en middag med efterföljande dans, också den på Buckingham Palace. Denna tillställning är privat och till för prinsparets närmsta krets.

Gäster:
Cirka 1900 gäster är bjudna till bröllopet och här återfinns, enligt det brittiska hovet, över 50 medlemmar av det engelska kungahuset, cirka 40 medlemmar från utländska kungahus (jämför med svenska kronprinsessbröllopet, då närmare 80) och över 200 representanter för regering, parlamentet och diplomatiska kåren. Vidare kan medlemmar från Catherine Middletons familj, representanter från kyrkan, hovet, generalguvernörer och förmodligen också en hel del vänner, nämnas.

Man ska ha i åtanke att det här inte är något kronprinsbröllop, eftersom prins William inte är någon direkt arvtagare till tronen (men väl tronföljare). Därför ska man heller inte bli alltför förvånad om det inte dyker upp lika många regenter som under det svenska kronprinsessbröllopet i fjol (sju - icke-regerande överhuvuden ej inräknade).
Dock kan vi nog räkna med kung Harald av Norges närvaro, då han är en i dessa sammanhang nära släkting till den brittiska kungafamiljen (syssling till drottning Elizabeth).
   Europeiska tronföljare lär nog förekomma desto mer, och från Sverige kan vi möjligtvis räkna med kronprinsessan Victoria och hennes make.

Med säkerhet vet vi att den i London bosatta grekiska kungafamiljen, som står nära det engelska kungahuset (prins Philip var ju född grekisk prins), kommer att representeras av kung Konstantin, drottning Anne-Marie och prins Pavlos. Från Serbien kommer kronprinsparet Alexander och kronprinsessan Katherine.
   Några representanter från huset Sachsen-Coburg-Gotha, samma ätt som det brittiska kungahuset de facto tillhör (emellertid lät kung George V 1917, i den då antityska stämning som rådde, benämna sin ätt "Windsor"), är dock inte bjudna.

Foto (tre första bilderna): Life.com


Kommentarer
Postat av: Martine

Fint innlegg om detaljer rundt bryllupet!

Nå nærmer bryllupet seg! Bare drøye 2 måneder igjen nå! :-)

2011-02-20 @ 15:47:16
URL: http://cremefraiche.blogg.no
Postat av: Johannes

Hej och tack, Martine!

Ja, det här ska bli riktigt kul!

2011-02-20 @ 15:57:01
Postat av: Anita

Hej Johannes.

Så gullig och omtänksam du är. Tack för din kommentar.

Allt är bra med mig. Har bara haft lite cyberpaus.

Hoppas allt är bra med dig också.

Kram Anita.

2011-02-20 @ 21:58:43
URL: http://rubin.bloggspace.se
Postat av: Smsa Låna

Kul blogg! Det märks att du gillar att blogga!

2011-07-20 @ 09:39:32
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0