Lady Hamilton - Kungens och furst Alberts länk


 
Furstehuset Monaco har de senaste femtio åren alltmer inkluderats i det kungliga Europas gemenskap - det visar inte minst gästlistan till furst Alberts bröllop nästa vecka. Och visst finns det ett släktskap mellan honom och vår svenske kung.
Hela den svenska kungafamiljen kommer att vara på plats när furst Albert II av Monaco och Charlene Wittstock gifter sig i nästa vecka. Fursten har ett starkt band till Sverige (han uppges vara god vän med framförallt kronprinsessan Victoria) och har genomfört flera privata besök hit.
  
Trots att Monacofurstarna genom åren främst har gift sig med kvinnor från borgerliga högreståndsmiljöer eller på sin höjd adelsflickor, finns det ett släktband mellan furst Albert och det svenska kungahuset. Det kan vi tacka Albert II:s farmors farmor Lady Mary Victoria Douglas-Hamilton (1850-1922), den elfte Hertig Hamiltons yngsta dotter, för.
Marys mor var född prinsessa av Baden och det var även dennas faster Fredrika, sedermera gift med den svenske kungen Gustav IV Adolf, och farmors mor till drottning Victoria av Sverige. Victoria är i sin tur kung Carl XVI Gustafs farfars mor. Detta gör fursten av Monaco och kungen av Sverige till sjumänningar.
  
Lady Mary Hamilton var nitton år då hon gifte sig med den två år äldre prins Albert (I), den framtida fursten av Monaco. Det var knappast fråga om starka känslor paret emellan, snarare handlade det om att hon, med sin fina släktbakgrund, ansågs vara ett lämpligt parti för den unge prinsen. Den som höll i trådarna var Alberts farmor furstinnan Caroline, som insåg att Monaco behövde en furstinna med starka band till inflytelserika europeiska kungahus, för att stärka sin ställning som självständig stat (det faktum att Marys mormor var adoptivdotter till Napoleon, var i sammanhanget knappast en obetydlighet).

Knappt en månad efter parets första möte, stod bröllopet mellan dem båda i Skottland, och mindre än ett år senare föddes sonen prins Louis. Prinsessan Mary var dock allt annat än nöjd med sin nya tillvaro; hon vantrivdes i Monaco och förstod snart att hon inte skulle kunna tillbringa resten av sitt liv här. Tillsammans med sin son bosatte hon sig i Tyskland och 1880 upplöstes hennes och prins Alberts äktenskap. Samma år gifte Mary om sig med den ungerske greven (senare prins) Taszilo Festetics de Tolna. Paret fick sedermera fyra barn.
   Prinsessan Mary avled 1922, 71 år gammal.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0