Storhertig Henris faster död


Storhertig Henris äldsta faster, Hertiginnan av Hohenberg, avled i går.
Elisabeth, Hertiginna av Hohenberg, blev 88 år. Sin sista tid uppes hon ha bott med sin äldre bror storhertig Jean på Château de Fischbach. Närmast sörjande är döttrarna prinsessan Anna, 53, och prinsessan Sophie, 51, med respektive familjer, samt de tre i livet varande syskonen Storhertig Henri av Luxemburg, 90, Marie Gabriele, Grevinna av Holstein-Ledreborg, 86 och Alix, Prinsessa av Ligne, 82.

Elisabeth föddes i Luxemburg som äldsta barnet och näst äldsta dottern till Storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och hennes make prins Felix. Under hennes sena tonår, under andra världskriget, tvingades familjen i exil, bland annat i Cascais i Portugal och i London.
   1956 gifte sig den luxemburgska prinsessan med Franz, Hertig av Hohenberg, bosatte sig i Österrike och fick två döttrar. Alltsedan hon blev änka 1977, har hon levt i Luxemburg.

Faksimil: Tageblatt Online


Kommentarer
Postat av: Fältmarskalken

Värt att notera är att Hertiginnans gemål, Hertig Franz, var sonson till Hans Ärkehertig Frans Ferdinand, den 1914 av en terrorist så tragiskt mördade tronföljaren i Österrike-Ungern.Då Ärkehertig Frans Ferdinands äktenskap var morganatiskt sakande hans barn arvsätt till de österrikska och ungerska kronorna. Barnen erhöll istället titeln Hertig av Hohenberg, vilken år 1909 skapats för deras moder, Hertiginnan Sophie av Hohenberg.Således är ätten Hohenberg en morganatisk gren av huset Habsburg.

2011-11-23 @ 19:24:21
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0