Det blev en prinsessa


 
Kronprinsessparet har i morse klockan 04.26 fått en dotter.
I dag står det på hovets hemsida: "Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria torsdagen den 23 februari 2012 klockan 04.26 nedkom med en dotter. Såväl moder som barn mår bra."
Barnet får omgående plats nummer två i tronföljdsordningen, efter sin mor och putter därmed ned sin morbror prins Carl Philip och moster prinsessan Madeleine, ett snäpp.
Det är minst sagt ett historiskt ögonblick i Sverige, med två kvinnor som är direkt tronföljare. Vill det sig väl kommer vi alltså få två drottningar i rad - något som hittills nästan enbart varit reserverat för Nederländerna.

Barnet är 51 cm lång och väger 3280 gram.

I morse mötte prins Daniel pressen.
- Mina känslor är lite "all over the place", sade han och återkom flera gånger med en hänvisning till den kommuniké som ska ske. Där kommer Kungen, den blivande morfadern, informera regeringen om barnets titel, namn och hertiginnedöme. Den hålls i morgon.
- Det var väldigt nervöst. Det är alltid förenat med vissa risker att föda barn, men det gick bra.
- Kronprinsessan mår strålande! sade den blivande pappan.
- Som ni alla förstår har vi ett väldigt stort behov att bara vara vår lilla familj nu, sa Daniel och frågade pressen om "ni är väl med på det?"

I morgon sker även en tacksägelsegudstjänst, en Te Deum, i Slottskyrkan. Också vittnesbekräftelsen äger rum i morgon, där Talman, Riksmarskalk och Överhovmästarinna kommer att få se den nya prinsessan.

Till Aftonbladet säger prins Carl Philip och hans flickvän Sofia Hellqvist att "vi är överlyckliga för deras skull och önskar Victoria och Daniel stort grattis och den lilla dottern välkommen."
Det kan ju naturligtvis tyckas det är ganska sensationellt att prinsen uttalar sig tillsammans med sin flickvän, som han inte ens är förlovad med ännu, men än mer intressant är att det är en före detta Kronprins, från och med i dag trea i tronföljdsordningen, som uttalar sig.

Det nyfödda barnet är totalt den andra prinsessan någonsin i Sverige, som med födseln får en egen hertiginnetitel (avslöjas i morgon). Detta är möjligt för kvinnor efter successionsändringen 1980 och innebär att prinsessan Madeleine är den första prinsessan som fick en hertiginnetitel i samband med sin födsel. Kronprinsessan Victoria blev hertiginna av Västergötland 1980, då hon var två år.

Nu, och i en dag framöver, är naturligtvis spekulationerna om barnets namn som intensivast och Ebba von Sydow till exempel, tror på en Alice eller Kristina. Personligen slår jag lite försiktigt ett slag för ett redan befintligt drottningnamn - så Kristina är ett utmärkt förslag, tycker jag.
Prinsessan kommer, om allt går som det skall, bli den femte svenska kvinnliga regenten.

Klockan 12 i dag skjuts det salut vid Skeppsholmen i Stockholm. Det kommer vara 2x21 skott, med en minuts mellanrum.

Svenska tronföljden

"Successionsrätt till Sveriges tron tillkommer manliga och kvinnliga efterkommande till kronprins Johan Baptist Julii, sedermera Konung Karl XIV Johans, avkomling i rätt nedstigande led, Konung Carl XVI Gustaf. Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande". Det är ett citat från Successionsordningen 1§.
Så här ser därför den svenska tronföljden ut:

1. H.K.H Kronprinsessan Victoria, Hertiginna av Västergötland
2. H.K.H Prinsessan ??, Hertiginna av ??
3. H.K.H Prins Carl Philip, Hertig av Värmland
4. H.K.H Prinsessan Madeleine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland

Foto: Johannes
Faksimil: SVT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0