Kung Harald av Norge 75 år
I dag fyller populäre kung Harald V av Norge 75 år.
Kong Harald V 75 år jubileumsmedaljeNågot officiellt högtidlighållande blir det emellertid inte förrän i maj, då man slår ihop kung Haralds och drottning Sonjas 75-årsfirande. I dag är kungen bortrest.
- Jag ska inte fira och inte ska jag segla heller. Jag är inte så fäst vid födelsedagar. Det är kanske naturligt, har han sagt i en intervju med Dagbladet.
Men gåvor har han fått. Redan i förra veckan överräcktes regereringens födelsedagspresent, i samband med att den första av sex utställningar över de kungliga samlingarna öppnades. Dessutom har Det Norske Myntverket gett ut en jubileumsmedalj med anledning av Kungens 75-årsdag, se bild till höger.

Att kung Harald föddes i Norge den 21 februari 1937 är ingen obetydlighet - han är den förste kungen på 567 år som just är född i Norge. Hans föräldrar var det norska kronprinsparet Olav (född dansk prins) och Märtha (född svensk prinsessa). Farmor, drottning Maud, som dock avled året efter Haralds födelse, var ingen mindre än dotter till den brittiske kungen Edward VII.

Att efterträda någon är aldrig lätt, men om man därtill lägger till att kung Haralds föregångare Olav V, varit kung i dryga 33 år och gjort sig känd som "folkekongen" med hela den norska befolkningen, blir det genast betydligt tuffare.
Harald gjorde sig trots detta, ganska snabbt efter trontillträdet den 17 januari 1991, populär bland allmänheten. Hans enkla personlighet gjorde naturligtvis sitt till och i norska medier beskrivs han i dag som "varm, mänsklig och humoristisk". Kungen har också visat sig vara en samlande punkt under kriser, vilket särskilt visades under terrorangreppet den 22 juli i fjol. Tillsammans med drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, har han bevisat att monarki är långt ifrån en förlegad institution. Till och med 2012.

Översta bilden: Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff
Lilla bilden: Samlerhuset/Flickr

Kommentarer
Postat av: Neta

Jag har en kusin som seglat mycket med honom och alla i norska kungahuset. Han säger att dom är enkla och MYCKET trevliga.

2012-02-21 @ 14:37:09
URL: http://adika.bloggspace.se
Postat av: Johannes

Spännande! Ja, de är nog så okonstlade som de verkar.Tack för besöket, Neta! :)

2012-02-21 @ 15:01:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0