Norskt födelsedagsfirande inlettPrinsessan Astrid, fru Ferner, Prinsessan Märtha Louise, Kungaparet och Kronprinsparet på Kunstindustrimuseet i Oslo.
Faksimil: Daylife
På onsdagen inleddes kung Haralds och drottning Sonjas gemensamma 75-årsfirande, när den första av totalt sex utställningar öppnades.
Det var statsminister Jens Stoltenberg som tog till orda tidigare i dag på Kunstindustrimuseet i Oslo under närvaro av den norska kungafamiljen samt prinsessan Märtha Louise och prinsessan Astrid.
- Att hitta födelsedagsgåvor är aldrig lätt. Särskilt inte till två människor som har så mycket vackert från förr och som vi likväl har lust att ge det finaste som finns. Vårt val blev att säga ja tack till bägge delar. Vi ger Er något Ni redan har och som utan tvivel är något av det finaste som finns. Sex utställningar med dyrbara föremål från de kungliga samlingarna. Det blir en resa i tid och rum.

- Samlingen representerar en enastående vittnesbörd om Norges historia och kulturhistoria från 1818 och fram till i dag
, sa drottning Sonja.
Således finns både den Bernadotteska och den Glücksborgska eran representerad.

Den första av dessa utställningar, som alltså öppnades i dag, heter "Kongelige reiser 1905-2005" och är tänkt att beskriva kungligheternas resor såväl inrikes, som internationellt, under 100 år (vilket omfattar tre regenter).

Men inte bara kungaparet firar jämnt i år. Så sent som i söndags fyllde kung Haralds syster prinsessan Astrid, fru Ferner, 80. Hon fungerade under många år som Norges första dam, med anledning av sin mors, svenskfödda kronprinsessan Märthas, bortgång i april 1954.
Även efter sin brors giftermål med Sonja Haraldsen har prinsessan varit - och är fortfarande - en aktiv representant för Norge, så det var knappast underligt att hon i söndags bjöds på en festmiddag på Det kongelige slott i Norge. Med här var även den två år äldre systern prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen med make. Denna är sedan giftermålet 1953 bosatt i Rio de Janeiro i Brasilien och vistas mycket sällan i Norge.
   Värdar för den privata middagen var kung Harald och drottning Sonja. Även kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise ska ha varit med.


Tre kungliga syskon - prinsessorna Ragnhild och Astrid och kung Harald.


Från vänster: Prinsessan Ragnhild med make Erling Lorentzen, Prinsessan Astrid med make Johan Martin Ferner och kung Harald V med hustru drottning Sonja.

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen/ Det kongelige hoff

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0