Margrethe växte in i sin roll - precis som Kungen


Få kan ha missat att drottning Margrethe firade sitt 40-årsjubileum som dansk drottning nu i helgen. På grund av krånglande internetuppkoppling, blev det inget skrivet här. Att Dronningen nu har regerat i 40 år är dock inget jag vill nonchalera.
Det är svårt att tänka sig drottning Margrethe som obekväm i sin roll som representant för Danmark. Få regenter uppträder så säkert som den danska drottningen.
Men osäker var hon i sin ungdom - hon har själv talat om de konsekvenser som den tronföljdslag som trädde i kraft 1953, vilken innebar att hon blev tronföljerska, innebar för henne. På myndighetsdagen bröt hon till exempel ihop av den press hon kände utifrån. Vändpunkten blev egentligen bröllopet med den franske greven Henri de Laborde de Montpezat 1967.
Att hon, till skillnad från sin svenske kusin Carl XVI Gustaf, som tillträdde i tronen i Sverige året därefter, hade gift sig och hade två söner vid sitt trontillträde, har hon beskrivit som något av en räddning.

Drottning blev hon relativt tidigt i livet, bara 31 år gammal. I likhet med svenske kungen har drottning Margrethe genom åren vuxit in i sin roll och med tiden även fått en stor portion säkerhet i sin roll som regent. Och populär som få är hon, inte bara i Danmark. Varför då, frågar man sig.
En anledning är säkert att hon verkar vara så naturlig, såväl i full mundering vid mer högtidliga tillfällen, som i mer avskalade sammanhang. Kunglig och folklig på en och samma gång, kort sagt.
För ett skådespel är det ju i mångt och mycket och drottning Margrethe spelar sin roll övertygande. Det har hon gjort i 40 år nu.

Skärmdump: Daylife


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0