Drottning Sonja av Norge 75 år

 

Hon är den norskfödda handlardottern som tvingades vänta i nio år på att gifta sig och som nu är Norges drottning sedan 21 år. I dag fyller drottning Sonja 75 år.

Så tidigt som 1959 inledde den 22-åriga Sonja Haraldsen och den dåvarande kronprins Harald av Norge en kärleksrelation. Det dröjde inte länge innan det stod klart att de hade för avsikt att gifta sig med varandra. Reaktionerna från hovet var långt ifrån positiva; kung Olav befarade att monarkin skulle ta skada av att en borgerligt född kvinna – och därtill norsk, gifte in sig i kungafamiljen. Därför dröjde det ända till i mars 1968 innan Kungen kunde ge sin tillåtelse till ett äktenskap paret emellan. Tiden dessförinnan var alltså långt ifrån komplikationsfri – såväl kung Harald som drottning Sonja har antytt att de flera gånger tvivlade på att de någonsin skulle få gifta sig.

 

Även efter bröllopet, vilket ägde rum den 29 augusti 1968 i Oslo domkyrka, var vägen till ett accepterande från hovets sida lång. Sonja har själv, vid ett flertal tillfällen, berättat om svårigheterna att få sin röst hörd i ett så mansdominerat hov som faktiskt var fallet under hennes tid som kronprinsessa. Stödet från den norska allmänheten var emellertid betydligt större. ”Vi förväntade oss mycket mer bråk” sa kung Harald långt senare.

 

I samband med hennes makes trontillträde 1991, var det många norrmän som fick uppfattningen att de kom kungaparet närmare. Drottning Sonja utmärkte sig alltmer genom sitt genuina intresse för friluftsliv och kultur. När hon i början av 2000-talet tog initiativ till de omfattande renoveringarna på Slottet i Oslo, mottogs hon av en viss kritik från allmänheten, men så här i efterhand har det kunnat konstateras att en upprustning var nödvändig.

 

Sonja föddes i Oslo den 4 juli 1937 som yngsta barnet i en syskonskara på tre. Föräldrar var konfektions-handlaren Carl August Haraldsen och dennes hustru Dagny (född Ulrichsen).

Efter de obligatoriska studierna gick hon ett år på yrkesskola i Oslo och läste sedan en tid i Schweiz. Efter studentexamen studerade hon franska och engelska vid Universitetet i Oslo och påbörjade dessutom en kurs i konsthistoria innan förlovningen: något hon tog upp igen senare i livet.

 

Drottningen är verkligen en central person i den norska kungafamiljen – med de två barnen prinsessan Märtha Louise och kronprins Haakon samt de fem barnbarnen garanteras hon i dag en gedigen uppvaktning. Uppvaktad har hon förresten redan blivit – förutom det officiella firandet i maj, kunde ett partytält ses på Kungaparets sommarbostad på Bygdö i lördags (med god vilja och starka ögon kan det skymtas på bilden till höger).

 

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff, Johannes


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0