100 år sedan Oscar II avled och Gustaf V blev kung

 
I går, den 8 december, var det 100 år sedan Oscar II avled och sonen Gustaf blev kung. Gustaf var den första bernadottska kung som inte regerade över både Sverige och Norge.
Prins Oscar Gustaf Adolf föddes den 16 juni som äldste son till hertigparet Oscar och Sofia av Östergötland. När Gustaf föddes var det hans dödssjuke farfar Oscar I som var kung i Sverige och även Norge, som då var i en union med varandra. Redan året därefter avled Oscar och sonen Karl (XV) uppsteg på tronen. 
Den nye kungen hade 1851 fått en arvinge, men denne hade avlidit bara ett par år efter födseln och hans hustru Lovisa kunde inte få fler barn, så näst i tur för tronen stod den yngre brodern Oscar (Gustafs far).
1872 avled Karl XV, som under en längre tid varit sjuklig och Oscar blev kung över Sverige-Norge.
Oscar II blev aldrig särskilt folklig, så som hans bror en gång hade varit. Den nye kungen beskrivs istället som högtravande och pompös. Dessa teorier stärks utav att han, trots landets dåliga ekonomi, lät sig krönas (han var den siste kung som gjorde det).


Vid 1880-talet började det norska missnöjet över unionen växa. Sverige styrde i stort sett helt över Norge och den norska vänstern var nu trötta på det. De började ställa allt fler krav på att unionen skull upplösas, något som kungen absolut inte ville gå med på. Men när sedan Norge började hota med krig blev Oscar tvungen att ge med sig. Han ville ju inte att broderländerna skulle bli krigande konkurrenter.
Den 23 september 1905 splittrades den norsk-svenska unionen, genom att flertalet ledamöter i riksdagen röstade för en upplösning. Detta var Oscar II:s stora sorg. Nu var han tvingad att byta valspråk från "Brödrafolkens väl" till ett enkelt "Sveriges väl". 
Knappt två år efter detta, den 6 juni 1907, firade Oscar II och hans hustru Sofia 50 år som gifta. Kungen konstaterade då att nästa gång folket samlades kring honom skulle bli på hans begravning. Och mycket riktigt.
Den 8 december, igår alltså exakt för 100 år sedan, avled kungen och äldste sonen, den 49-årige Gustaf blev kung under namnet Gustaf V, Sveriges, Götes och Vendes konung. Hans hustru Victoria av Baden blev drottning och hans äldste son Gustaf (VI) Adolf blev kronprins och dennes hustru Margarertha av Connaught blev kronprinsessa. 

Och folket samlades omkring den gamle kungen för sista gången där han låg på lit de parade vid Riddarholmskyrkan. Där ligger nu både Oscar II och Gustaf V.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0