Birgitta - prinsessa av Hohenzollern och medlem i svenska kungafamiljen

Prinsessan Birgitta är den enda av kungens systrar som fortfarande är en "äkta" medlem i det svenska kungahuset. Hon är, genom sitt giftermål med en tysk prins även prinsessa av Hohenzollern.
Prinsessan Birgitta Ingeborg Alice föddes den 19 januari 1937 som näst äldsta dotter till prins Gustaf Adolf och hans hustru prinsessan Sibylla av Sachsen Coburg och Gotha. Vid Birgittas födelse var det hennes farfarsfar , den då 79-årige Gustaf V som satt på Sveriges tron.
Prinsessan Bigitta och hennes systrar Margaretha, Dèsirée och Christina kallades under sin uppväxt för "Hagasessorna", då de bodde på Haga slott utanför Stockholm.

Den 30 april, på Valborgsmässoafton 1946 föddes Hagaprinsessornas ende bror, Carl Gustaf, som bekant är Sveriges kung idag. Bara nio månader senare, den 26 januari 1947, förlorade de fem syskonen sin pappa Gustaf Adolf i en flygolycka. Birgitta hade då precis fyllt tio år. 
Eftersom modern Sibylla, på grund av alla kungliga uppdrag, inte hade så mycket tid för sina barn, skötte mestadels barnsköterskan Ingrid Björnberg, kallad Nenne de kungliga syskonen.
 
Till vänster: Prins Gustaf Adolf och Sibylla med barnen Margaretha (stående), Birgitta, Christina, Dèsirée och Carl Gustaf (hos Sibylla).

Prinsessan Birgitta undervisades på Stockholms slott fram till dess att hon var 14 år. Då började hon i Franska skolan och fick därmed lite större frihet; hon kunde till exempel gå ut mer med sina vänner och roa sig.

I tonåren fäktades prinsessan mycket, något som hennes pappa också gjorde när han var ung. Modern Sibylla tyckte att det var viktigt att hennes barn tog efter sin fars idrottsintresse och det kan vara en förklaring varför Birgitta anammade sporten.
1956 började hon, passande nog, studera på Gymnastiska Centralinstitutet, GCI. Här började hon också umgås med en stor sportstjärna - ishockeyspelaren Sven Tumba. De hade en romans, som så småningom mynnade ut. Dock är paret än idag goda vänner.
1958 utexaminerades prinsessan från GCI och fick senare samma år en tjänst som gymnastiklärare på Broms skola. Här trivdes hon mycket bra och har på senare år sagt att "Det var min bästa tid!"

Prinsessan Birgitta reste 1959 till München med väninnan Catty Hägglöf för att lära sig tala tyska bättre. På en coctailmottagning träffade hon sin stora kärlek- prins Johann Georg av Hohenzollern. I slutet av 1960-talet förlovade sig paret och den 25 maj 1961 gifte de sig i Sverige. Den 30 maj skedde ceremonin i Sigmaringen.
Prinsessan Birgitta är den enda av kungens systrar som gift sig kungligt och därmed är hon också den enda av dem som fortfarande räknas som medlem av det svenska kungahuset.
Det tyska prinsparet fick tre barn: prins Carl Christian (född 5 april 1962), prinsessan Désirée (född 27 november 1963) och prins Hubertus (född 14 juli 1966).

Prinsessans bröllop med prins Johann Georg von Hohenzollern Sigmaringen 1961.


Prinsessan Birgitta med sina tre barn Hubertus, Désirée och Carl Christian.
Prinsessan har under hela sitt liv varit mycket intresserad av mode och är än idag känd för att vara den mest medvetna av Hagasessorna. 
"När man var ute på en promenad i hennes sällskap kände man sig riktigt stolt över den uppmärksammhet hon väckte med sitt utseende", skrev forna barnsköterskan Nenne Björnberg i sina memoarer.
Faktiskt hade prinsessan Birgitta under många år en egen klädbutik i centrala München, som hette Popcorn. 

Prinsessan Birgitta bor numera ensam på Mallorca där hon mestadels spelar golf. Hon kommer sällan hem till Sverige när olika evenemang sker här utan fungerar som kungafamiljens "länk" på Mallorca.
Hon representerade till exempel Sverige på ett besök i Nya Zeeland i oktober 2008.

Prinsessan är modeintresserad och utstyrslarna väcker ofta upseende.
Prinsessan har fyra barnbarn: Dottern Désirées barn Carl Theodor (1992), Frederik Hubertus (1995), Carolina Maria (1997) och Carl Christians son Nicolas (1999).
Prinsessan Birgitta och Hansi träffas mycket sällan och äktenskapet existerar endast på papperet, sägs det. Trots detta ställde de tillsammans upp vid kung Carl XVI Gustafs 60-årsfest 2006 och prinsessans egna 70-årsfest i januari 2007. 

Ibland har det stormat kring prinsessan Birgitta. När hon och dottern Désirée var i Stockholm mot slutet av 1980-talet och marknadsförde hälsoarmbanden Bio Ray tyckte lillebror kungen att det gick för långt - han satte stopp på systerns försäljning! Trots det var försäljningssiffrorna allt annat än låga när smycket släpptes i butik och än idag är det mycket populärt.
De senaste 20 åren har Birgitta mycket sällan närvarat på släktträffar. Nu är det väl ingen som höjer på ögonbrynen för detta, men annat var det 1993, då lillasyster Christina fyllde 50. Prinsessan Birgittas frånvaro på festen ledde till spekulationer om en släktfejd, vilket naturligtvis inte stämde.
 
Prinsessan Birgitta på yngste sonens bröllop med Ute König 2000.
Prinsessan Birgitta är inte främmande för att skämta med andra. I slutet av 1980-talet var hon på besök hos favoritsystern Désirée i Västergötland. När så systern skulle ta ett bad fann hon till sin stora förskräckelse tre grodor i badkaret - Birgitta hade varit framme!

Med sitt glada humör och sin goda inställning till livet är det många som har Birgitta som favorit-sessa. Men allt är inte bara glitter och glamour i prinsessans liv. Sedan ett antal år tillbaka är hon djupt engagerad i stiftelsen HELP, som hjälper utsatta barn i världen. Som en av grundarna till stiftelsen tar detta mycket av hennes tid, men hon förenar ofta nytta med nöje och anordnar golftävlingar, där pengarna går till nämnda organisation.
   När prinsessan sommarpratade i P1 2009 berättade hon faktiskt just om sitt engagemang för utsatta barn, samt naturligtvis sitt älskade Mallorca!

Kommentarer
Postat av: Paulina

Vad fint det har blivit på din blogg!

2007-12-27 @ 00:22:25
URL: http://paulinaholscher.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0