375 år sedan Gustaf II Adolf stupade vid Lützen

Gustav II Adolf

Idag, den 6 november 2007 (också känd som Gustaf Adolf-dagen) är det 375 år sedan kung Gustaf II Adolf stupade vid slaget i Lützen mitt i det 30-åriga kriget. På detta datum brukar man äta Gustaf Adolf-bakelser
Gustaf Adolf föddes den 9 december 1594 som äldste son till hertig Karl (IX) och hans hustru Kristina av Holstein Gottorp. Hans farfar var Gustaf Vasa och hans kusin Sigismund satt på tronen när han föddes.
1611, vid 17 års ålder dog hans far och Gustaf Adolf blev kung. 
Som ung hette hans stora kärlek Ebba Brahe och han ville gifta sig med henne, men hans mor, änkedrottningen och riksföreståndaren Kristina avstyrde planerna. Han gifte sig istället 1620 med Maria Eleonora av Hohenzollern-Brandenburg. Sex år senare fick de sitt enda barn Kristina.
Men kungen var ingen familjefader som styrde riket från hemmet. Han var hela tiden iväg på ett eller annat krig: Danmark (1611-13, danska kriget), Ryssland (avslutades 1917) och Polen (1617-29, polska kriget, där kungen stred för protestantismen). I dessa fick Sverige stora framgångar och erövrade flera områden såsom Ingemanland (kriget i Ryssland), Riga och Wallhof (Polska kriget).
Men han var inte bara en krigarkung. Han gav till exempel stadsprivilegier till städerna Göteborg och Borås 1621 respektive 1622.
I början av 1628 gick Sverige på kungens order med i det 30-åriga kriget i Nordtyskland. Man krigade med stora framgångar och erövrade till exempel München och hade stor makt över Österrike och stora delar av Tyskland.
Men framgångarna vände för Sverige 1632.
Tyskarna hade samlat ihop en stor här och den i början av november skulle det avgörande slaget ske i Lützen i östra Tyskland. Svenskarna fick svårigheter att ta sig upp dit, då de befann sig på andra platser i landet. Den 6 november hade man lyckats samla ihop alla männen och slaget vid Lützen kunde börja.
Det gick inte så bra för Sverige och kungen såg det nödvändigt att ingripa i ledningen av den svenska styrkan. Men denna dag var det väldigt dimmigt och kungen såg inte vart han red. Plötsligt hade han ridit för långt och var väldigt nära fienderna. De sköt honom.
Hans 6-åriga dotter Kristina blev Sveriges nya regent under Axel Oxenstiernas förmyndarregering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0