Sammanfattning för december 2008

6 december: Kungligt bröllop i Belgien
När ärkehertiginnan Marie-Christine av Österrike gifte sig med greve Rodolphe av Limburg-Stirum var Belgiens, Luxemburgs och Österrikes kungahus representerade. Marie-Christine är dotter till hertig Hans Christian av Österrike och hans hustru Marie Astrid av Luxemburg (syster till storhertig Henri), som i sin tur kan stoltsera med att vara dotterdotter till kung Leopold III av Belgien och den svenska prinsessan Astrid!

10 december: Nobelfesten
Nobelprisutdelningen och Nobelbanketten ägde traditionsenligt rum i Konserthuset respektive Blå Hallen, Riksdagshuset. I år var det 11 personer, av vilka endast en var kvinna, som fick dela på priserna i fysik, kemi, medicin, ekonomi, litteratur och fred.
Temat under kvällen var kärlek och det bjöds bland annat bakad sjötunga med skaldjur (förrätt), kalvfilé med tillbehör (varmrätt) och vaniljkokt päron (dessert).
Läs mer här.

11 december: Kungens privata Nobelmiddag
Dagen efter de storslagna festligheterna ägde kung Carl Gustafs privata middag för Nobelpristagarna rum i Kungliga slottet. 150 gäster var inbjudna och ur den kungliga familjen närvarade samtliga medlemmar. Till varmrätt fick man, enligt svenska kungahusets hemsida: Rådjurssadel med svart trumpetsvamp, svartvinbärssky och gorgonzola brûlé med fikon och valnötter. På bilden syns drottningen med sin bordsherre; litteraturpristagaren Jean-Marie Gustave le Clezio.
Läs mer här.
12 december: Kronprinsessan Victoria i Serbien
Kronprinsessan var efter Nobelfirandet på ett dagsbesök i Serbiens huvudstad Belgrad. Anledningen var för att inviga en utställning om hjälpmedel för handikappade. Meningen med utställningen är att ge kunskap om hur de handikappades situation kan göras bättre. 
Tillsammans med Serbiens exkronprinsessa Katarina och andra prominenta personer, däribland Ericssons VD Bo Andersson, närvarade hon också på barnsjukhuset Tirsjova. På bilden syns kronprinsessan Victoria med prinsessan Katarina.
Foto: The Public Relations Office of HRH Crown Prince Alexander II

20 december: Kungaparet vid Svenska Akademiens högtidsdag
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia närvarade på det sedvanliga firandet av Svenska Akademiens högtidsdag. Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl bjöd på en chock när han i sitt tal meddelade att han tänkte avgå från sin post. Den nye sekreteraren blir historikern Peter Englund, som tillträder i januari.
På bilden: Kungaparet och ständige sekreteraren Horace Engdahl vid festligheterna.

23 december: Drottning Silvia 65 år
Drottning Silvias 65:e födelsedag firades privat med familjen och prinsessan Christina. Dock lät hon sig intervjuas av TT innan födelsedagen.
 Se intervjun här och läs mer här
Foto: IBL24 december: Kung Juan Carlos jultal
På julaftonen höll kung Juan Carlos av Spanien sitt jultal. Han betonade bland annat vikten av att hålla landet fritt från- och bekämpa terrorism, samt att stärka Spanien internationellt.
Läs talet här (på spanska).
Foto: AP


24 december: Kung Alberts jultal
Kung Albert av Belgien kunde i sitt jultal konstatera både att världen och hans eget land just nu genomgår kriser - finanskris i världen och regeringskris i Belgien. Han uttryckte en önskan om en ny regering omgående. Man kan därför säga att kung Albert var den av alla monarker som hade det mest kontroversiella talet i år.
Se och hör talet här (på franska).
Foto: AP

25 december: Kung Carl Gustafs jultal
Sveriges kung Carl Gustaf tog i sitt tal bland annat upp kulturens betydelse för människan och kanske främst den ekonomiska krisen. Kungen var trots denna mycket positiv inför framtiden och lyfte till exempel fram de yngre människor som engagerar sig i frågor, rörande "vår gemensamma framtid".
Retorikexperten Göran Hägg uttryckte följande om talet i Aftonbladet:
- Det går inte att göra det bättre med tanke på förutsättningarna.
Se och hör talet här.
Foto: SR

25 december: Drottning Elizabeths jultal
Drottning Elizabeths 56:e jultal präglades naturligt av världskrisen. Hon hyllade de människor som levde osjälviska liv och som hade en önskan att hjälpa de som inte var så lyckligt lottade.
Hon tog även upp 90-årsminnet av första världskriget, konflikterna med Afghanistan och Irak samt sonen prins Charles 60-årsfirande.
Se och lyssna på drottningens jultal här.

25 december: Drottning Beatrix jultal
Liksom hennes svenska och brittiska kollegor höll drottning Beatrix sitt jultal på juldagen. Tyvärr kan jag inte holländska och har inte kunnat hitta någon hemsida som på ett begripligt sätt i sin helhet återger talet.
För att se och höra talet (om man förstår holländska), klicka här.
Foto: Reuters

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0