John Ambler 1924-2008

Jag ska här skriva ett porträtt om den nyligen avlidne John Ambler.
John Kenneth Ambler föddes den 6 juni 1924 i det engelska samhället Sussex. Hans föräldrar hette Charles och Louise, kallad Lulu (född Cullen).
Som vuxen satsade John på en karriär inom affärslivet; han drev bland annat ett åkeri.
   När han var 30 år förlorade han sin far Charles, som blev 58 år. Fadern stod honom troligen mycket nära och Johns egne son kom senare att döpas efter sin farfar.

Det var detta som så småningom blev känt om John Ambler efter att han i början av 1960-talet träffade den tio år yngre prinsessan Margaretha av Sverige hos gemensamma vänner i London.
På tidiga våren 1964 förlovade sig paret och senare samma år, den 30 juni 1964 gifte de sig i Gärdslösa kyrka på Gotland.
"Typiskt engelskt väder", kommenterade John regnet, men försäkrade trots allt att han var mycket lycklig.

 
Vänster bild: Bröllopet i Gärdslösa kyrka 1964.
Höger bild: Paret Ambler på besök i Sverige i början på 1970-talet.


I samband med det första barnets födelse sa John: "Jag vill ha ett helt cricketlag!" Han fick dock nöja sig med tre barn: Sybilla (14 april 1965), (Charles) Edward (14 juli 1966) och James (10 juni 1969).
John Ambler kom att stå sin svärmor, prinsessan Sibylla, nära och var en given gäst vid den kungliga traditionella jakten på Halle- Hunneberg.  
Enligt Aftonbladet var John efter bröllopet beryktad för "sitt vidlyftiga uteliv".

Som familjefader var han, av vad den tidens dampress skrev om honom, en skojfrisk familjefar som barnen gärna kunde använda för att spela spratt

På 1990-talet  sades det att John Amblers affärer gick dåligt och paret tvingades sälja den stora herrgården Chippinghurst Manor och flytta till ett mindre boende.
1996 blev det mer eller mindre offentligt att John och Margaretha hade separerat - mycket på grund av att prinsessan gick på broderns 50-årskalas utan maken. Paret var ändå fortfarande gifta.

John förekom i princip aldrig längre i media, men ett undantag är på dottern Sibyllas bröllop med baron Cornelius von Dincklage 1998.
Han rapporterades i början av 2000-talet ha flyttat till ett vårdhem - det ryktades bland annat om att han var dement. Hemmet ligger i Oxfordshire och på denna ort bodde även hustrun.

John Ambler avled den 31 maj, 83 år gammal. Begravningen skedde den 5 juni.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0