Svenska statsbesöket i Ukraina

Välkomstceremonin vid Presidentpalatset. Från vänster syns det ungerska presidentparet Viktor och Kateryna Justjenko. Till höger Kungaparet.  Foto: ReutersHöstens statsbesök i Ukraina genomfördes i förra veckan med ett späckat program för kungaparet.
I tisdags mottogs kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Ukrainas president Viktor Justjenko och hans hustru Kateryna vid presidentpalatset i landets huvudstad Kiev.

Man började med ett besök i parlamentet, där Ukrainas talman Arsenij Jatsenjuk välkomnade.
Därefter besökte kunga- och presidentparet monumentet som symboliserar massvälten 1932-33.

Den 1 oktober deltog kungen och presidenten i ett seminarium som handlade om svensk-ungerska affärsförbindelser, för att sedan inviga "Historiens korsvägar", en utställning som visar att Sverige och Ukraina har en del historia gemensamt.
Drottning Silvia å sin tur besökte ett dagcenter för HIV smittade mammor och barn.
På kvällen närvarade Kungaparet, Presidentparet, svenska utrikesministern Carl Bildt med flera på en mottagning i Nationaloperan i Kiev. Kungen höll där ett välkomsttal.

Dagen därpå åkte man ut till en "Gammelsvenskby", där det enligt Regeringens hemsida lever ättlingar till svenska personer som på 1700 talet utvandrade.
På eftermiddagen gjorde kungaparet även ett par besök på olika företag.

I fredags, den 3 oktober gjorde man en visit i Krim och besökte den framgångsrika vingården Massandra innan det var dags för hemfärd till Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0