Prinsessan Lilian

Engelska Lilian mötte prins Bertil av Sverige redan 1943, men bröllopet stod hela 33 år senare! Nu har hon fyllt 93 år och kallas för "Kungahusets Grand old lady"...
Lillian May Davies föddes den 30 augusti 1915 i Swansea, en stad i södra Wales. Föräldrarna hette William och Gladys. Fadern försörjde sig som gruvarbetare och modern arbetade som affärsbiträde. Det var nödvändigt att båda föräldrarna hade var sina yrken, eftersom de skildes åt efter en kort tid som gifta. Det var kort sagt ingen överklasstillvaro Lillian växte upp i. Därför fick hon redan i tidiga tonåren själv börja arbeta. Hon anställdes som modell i London och i samband med detta ändrade hon sitt namn, genom att plocka bort ett L i "Lillian".
Hon var också med i ett par filmer på 1930-talet.

1940 gifte sig Lilian med den två år äldre skådespelaren Ian Craig. Drygt en månad efter bröllopet blev han inkallad till militärtjänst (detta var ju ett år efter Andra Världskrigets utbrott) och träffade så småningom en ny kvinna.
Men Lilian Craig sörjde inte överdrivet mycket för det, eftersom hon på ett coctailparty med anledning av sin 28-årsdag också träffade prins Bertil. Kärlek uppstod inte med en gång, utan växte fram. Mycket berodde det på en tysk bomb som var placerad i det område Lilian bodde.
Prins Bertil, som var på besök hos hertiginnan Marina av Kent, tvingades avbryta visiten och skyndade iväg till Lilians hem. Han fann henne under kuddar och filtar "som naturligtvis inte skulle skyddat henne om bomben verkligen hade detonerat" , har han skrivit i sina memoarer. Lilian fick då flytta hem till prinsens våning och Lilian och Ian skildes som vänner.

Men åter till något annat.
Under andra världskriget var inte arbetet som modell och skådespelerska särskilt eftertraktat. Hon arbetade istället på en fabrik där man tillverkade radioapparater för brittiska armén.


 
Lilian fyller 28 år 1943! Prins Bertil närvarar och lär känna mrs Craig.
 
Lilian och Bertil hade på 1940-talet starka planer på att gifta sig, trots att Bertils far, dåvarande kronprins Gustaf (VI) Adolf motsatte sig att hans söner äktade icke-kungliga damer. Lilian var ju dessutom skild, vilket gjorde henne till ytterst olämplig. Säkert skulle trots detta ett bröllop mellan de båda ske, men eftersom Bertils bror; arvprins Gustaf Adolf omkom i en flygolycka 1947 förändrade dessa planer helt.
Det blev plötsligt ett hopp mellan tronföljarna. Kronprins Gustaf Adolf var 64 år och den dödes son, prins Carl Gustaf (idag Sveriges kung) var nio månader. Någon var alltså tvungen att "fylla igen" detta hopp. Denne "Någon" var prins Bertil, som tvingades att avstå från bröllop med Lilian. 

Paret bodde dock tillsammans för det mesta, prinsen köpte till exempel Villa Mirage på Franska Rivieran och Villa Solbacken på Djurgården i Stockolm, där man kunde leva privat.
Trots hemlighetsmakeriet fick pressen reda prins Bertils förhållande med miss Lilian Craig. Bertil anade då vad det skulle få för konsekvenser om det hela kom ut i tidningarna.
Han sa då rent ut till journalisterna: "Ni kan förstöra livet för oss om ni vill, men vi är förstås tacksamma om ni låter bli. Och i så fall lovar jag varsko er så snart vår situation förhoppningsvis förändras till det bättre". Nästan inget skrevs därefter om paret. 

Den kungliga familjen accepterade så småningom Lilian och såg henne trots allt som Bertils fru, trots att de inte var gifta Bertil berättar till exempel i sin memoarbok att hans far tyckte om henne och att de besökte honom ofta.

Prins Bertil och hans Lilian vid nye kung Carl Gustafs sida 1973.

 
Vänster bild: Släktträff hos prinsessan Christina 1976. Prinsessan Lilian får vara med på familjebilden, trots att hon inte är gift med Bertil. Bilden är beskuren, men de som syns här är Marianne Bernadotte, prinsessan Désirée, Sigvard Bernadotte, Lilian (då Craig), prins Johann Georg von Hohenzollern-Sigmaringen och Tord Magnuson.
Höger bild: Bröllopet mellan prins Bertil och Lilian skedde den 7 december 1976.
När sedan Gustaf VI Adolf avled på Helsingborgs lasarett den 15 september 1973 förändrades parets situation totalt.
På väg ut från sjukhuset syntes Prinsens bröder Sigvard och Carl Johan Bernadotte med hustrur Marianne och Kerstin - och efter dem kom Bertil med Lilian. Det hela förevigades av många fotografer och detta var första gången paret "uppträdde" offentligt.
Det hela fortsatte. Vid en familjeträff hos prinsessan Christina i samband med kung Carl Gustafs förlovning med Silvia Sommerlath fick Lilian vara med på släktbilden - dock på behörigt avstånd från sin prins.

När sedan Kungen gifte sig med Silvia kände prins Bertil att det var dags, en gång för alla, att slå till, oavsett  vad brorsonen tyckte.
Den 7 december 1976 stod bröllopet i Drottningholms Slottskapell, 33 år efter första mötet. Prins Bertil var 64 år, Lilian 61.
Som tack för parets enorma uppoffring för kungahuset fick Bertil fortsätta vara en kunglig höghet och Lilian blev tilldelad en prinsesstitel.
Prinsessan Lilian och Prins Bertil blev tillsammans enormt populära. Tillsammans utförde de många kungliga plikter, särskillt inom prinsens intressen; bilsport och annan idrott.

Drottning Silvia och prinsessan Lilian vid Nobelprisutdelningen 2006.
20 år fick paret tillsammans som gifta. Den 28 februari 1997 avled prins Bertil och prinsessan Lilian blev änka. Trots detta har hon fortsatt att utföra de uppdrag prins Bertil vanligtvis engagerade sig i.

Idag har prinsessan dragit ned på de kungliga plikterna, med all rätt, eftersom hon trots allt är 93 år. Sedan 2006 närvarar hon till exempel inte vid nobelfestligheterna.
Hon bor kvar i villa Solbacken och får ofta besök av vänner och personer inom den kungliga familjen


Kommentarer
Postat av: Frissan

Oj oj oj Johannes vilken sida!! Mycke fin och läsvärd blogg av de kungliga, och vilken information du sitter inne på. Fortsätt så här så ser vi snart dig som vår nästa kungliga journalist!!

Kommer att kika in fler gånger då jag själv är lite barnsligt förtjust i de kungliga./ Frissan

2008-09-12 @ 08:25:51
Postat av: Frissan

Hej igen Johannes! Köpte du aftonbladet igår?(fredag) Det va ett en artikel om nån doldis i vårt kungahus, intressant läsning. Och har du det inte aftonbladet så finns tidningen hos mig på salongen/ Frissan

2008-09-13 @ 07:03:52
Postat av: Johannes

Hej!

Jag läste gårdagens Aftonbladet och visst var det intressant att läsa om Folke Bernadottes oäkting! Konstigt bara att det hela inte avslöjades tidigare...

Kul att du tyckte sidan var bra och tack för dina kommentarer!

2008-09-13 @ 20:00:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0