Nordiska tronföljare står enade för klimatet


Faksimil: Berlingske TideneNu i helgen reste kronprinsessan Victoria till Danmark för att närvara vid COP15 i just Köpenhamn. Här öppnade hon ett miljöforum tillsammans med de två andra nordiska tronföljarna.
Med anledning av FN:s klimatmöte i Köpenhamn (COP15) som pågått sedan den 7 december, befinner sig kronprinsessan Victoria i Danmark bland politiker, FN-delegater - och kungliga kollegor. Kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge är nämligen även de på plats och tillsammans med den svenska tronföljerskan öppnades miljöforumet Bright Green i Frederiksberg (en del av Köpenhamn).

 
Kronprins Haakon använde orden "roligt", "spännande" och "meningsfullt" om att möta klimatförändringarna. Kronprins Frederik berättade att han kände hopp och tillade att "alla förändringar behöver inte vara negativa".
Kronprinsessan Victoria tog upp sin fars miljöintresse och berörde de svårigheter som alla konsumenter ställs inför.
- Som konsument är det svårt att se klimatpåverkan av en produkt; jag tror att folk vill veta mer om sådana saker. Som konsumenter måste vi ställa frågor om produkter påverkar klimatet, så att företagen får anledning att upplysa om det.

Kronprinsarna Frederik, Haakon och kronprinsessan Victoria står varandra mycket nära och genomförde under maj månad en resa till Arktis, en resa som naturligtvis gick under miljötemat. Nyligen kom faktiskt de nordiska kungligheternas gemensamma bok ut, "Tre tronföljare i Arktis".
I sitt tal vid öppnandet av Bright Green Forum, hur som helst, berättade Frederik om just denna expedition.
- Arktis är fantastiskt - inte bara på grund av naturen, utan också med tanke på den lokala befolkningen som har bott där under mer än 4000 år. De är historiskt anpassade till förändringar.

Kronprinsessan stannar i Köpenhamn tills på tisdag. På torsdag, den 18 december, avslutas klimatmötet.

Faksimil: Berlingske Tidene

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0