Kronprins Philippe av Belgien
Philippe av Belgien sågs inte med blida ögon av sitt folk när han för femton år sedan blev landets kronprins - han var alldeles för vanlig. Nu har han lyckats vända den trenden, vilket till viss del är populära hustruns förtjänst...
Prins Philippe Leopold Louis Marie föddes den 15 april 1960 i det belgiska kungliga slottet Laeken. Hans föräldrar var hertigparet av Liège, det vill säga prins Albert och hans italienska hustru Paola (född prinsessan Ruffo di Calabria).
Philippes farfar, kung Leopold III, hade tio år tillbaka abdikerat till förmån för sin äldste son Baudouin, alltså Philippes farbror. Att Philippe en dag skulle komma att bli kronprins var vid denna tid otänkbart. Samma år som han föddes gifte sig nämligen den unge kungen med den spanska adelsflickan Fabiola de Mora y Aragon och det var tänkt att dessa på egen hand skulle få tronföljare. Nu blev det inte så.
Prins Philippes familj var inte bara av belgisk och italiensk härkomst. Faktum är att han faktiskt har lite svenskt blod i sina ådror! Detta tack vare sin farmor, som ju var drottning Astrid (född prinsessa av Sverige). Dessvärre fick han aldrig träffa henne, eftersom hon tragiskt omkom i en bilolycka 1935.
Philippe fick två syskon; prinsessan Astrid (född 1962) och prins Laurent (född 1963). Tack vare att de nästan är jämnåriga stod de varandra mycket nära.
Uppväxten för de tre syskonen var relativt lugn, men eftersom de var de enda kungliga barnen i Belgien vid denna tid fick de ganska mycket uppmärksammhet.
De tre kungliga barnen i Belgien 1969, från vänster: Prins Laurent, prinsessan Astrid och prins Philippe.
Åren gick och man förstod så småningom att inte kungaparet skulle få några barn. De personer som då stod närmast tronen efter kung Baudouin var hans yngre bror prins Albert och, just det, brorssonen prins Philippe. Denne skulle från och med nu börja satsa helhjärtat på en utbildning som beredde honom till en framtida monark i Belgien.
Utbildningen tog så sin början 1978 vid Kungliga Militära Akademien och slutade 1981. Under tiden i det militära steg han snabbt i graderna, bland annat blev han stridspilot.
Prinsen har dock prövat på något mer stillsamma studier också. I början av 1980-talet levde han i brittiska Oxford, där han studerade vid anrika Trinity College University of Oxford och 1985 utexaminerades han från amerikanska Stanford University, där han läste statskunskap.
Prins Philippe kom med åren att stå kung Baudouin och hans hustru Fabiola allt närmare. Det spekulerades om att prinsen skulle komma att ta över tronen direkt efter sin farbror. Kanske skulle till och med kungen abdikera och företrädas av sin brorsson som ju vid denna tid faktiskt började närma sig de trettio...
Om det låg någon sanning i abdikationsryktena vet man inte. Helt oväntat dog plötsligt kungen av hjärtbesvär, endast 63 år gammal, i juli 1993. Efterträdaren blev, tvärtemot vad ryktena sagt, yngre brodern prins Albert och dennes son Philippe utnämndes till kronprins.
Prinsen var inte särskilt populär bland det belgiska folket. Den allmäna synen löd som följande: prinsen var ickekarismatisk, oglamourös och rent av ganska vanlig. Men det värsta av allt, han hade ingen lämplig hustrukandidat. Spekulationer om att han och prinsessan Christina av Spanien skulle vara ett par förekom, men av detta blev intet.
Kanske vore det helt enkelt bättre om han lät systern Astrid ta över rollen som tronarvinge (detta var möjligt sedan 1991, då belgiska successionsordningen ändrades), hon hade ju både man (av blått blod) och barn! Så gick jargongen vid denna tid.
Vänster bild: Ett av kronprins Philippes största intressen är det militära och han har under årens lopp stigit i graderna.
Höger bild: I början av 1990-talet hade den belgiske prinsen möjligen en romans med spanska prinsessan Christina. Av detta blev det emellertid inget.
1993 avled kung Baudouin och Philippe blev Belgiens kronprins. Bilden, tagen vid begravningen, visar från vänster drottning Paola, nye kung Albert, änkedrottning Fabiola och kronprins Philippe.
1993 blev kronprins Philippe, nu även med tilläggstiteln Hertig av Brabant, hedersordförande i Utrikeshandelsförbundet (BFTB). Denna utnämning skedde i samband med kronprinsupphöjelsen, av den dåvarande belgiska regeringen.
Liksom sin far, som haft samma position, utökades nu kronprinsens officiella uppdrag. Som hedersordförande i BFTB är uppdrag utomlands med ekonomiska frågor som styrpunkt det viktigaste. Enligt det belgiska hovet har Philippe, i egenskap av denna titel, besökt länder som Kina, Argentina, Japan, Ryssland, Chile, Sydkorea, Thailand, Kanada, Sydafrika. Med mera såklart.
Mot slutet av 1996 börjar kronprins Philippe träffa en speciell kvinna allt mer, nämligen den 13 år yngre belgiska adelsflickan Mathilde d'Udekem d'Acoz. Kärlek uppstod och den 13 september 1999 skedde den officiella förlovningen. Bröllopet stod den 4 december samma år och vid denna tidpunkt var Mathilde omåttligt populär i Belgien.
Det dröjde emellertid ett tag till paret fick sitt första barn, och när det avslöjades (för övrigt vid tiden för ett svenskt statsbesök i Belgien) utbröt det stor glädje i landet.
Den 25 oktober 2001 föddes så dottern prinsessan Elisabeth och det dröjde inte länge förrän kronprinsparet åter gick i väntans tider. Sonen prins Gabriel föddes den 20 augusti 2003, men som jag tidigare nämnt råder sedan 1991 full kognatisk tronföljd, vilket innebär att det är äldsta barnet (i detta fallet Elisabeth) som är tronföljare.
Den 4 oktober 2005 föddes det tredje barnet; prins Emmanuel och med prinsessan Èleonore, född den 16 april 2008, är barnaskaran komplett.
Bland kronprins Philippes många intressen märks framförallt, som man kanske har märkt, det militära. De många organisationer han är medlem i, samt miljö- och ekonomifrågor ligger också honom varmt om hjärtat.
Kronprins Philippes popularitet har, sedan han utnämndes till kronprins, betydligt förbättrats. Mycket av detta ligger säkert hustrun; kronprinsessan Mathilde, bakom. Hon har nämligen det som vanligt folk definierar som kungliga egenskaper: karisma, glamour och är, av allt att döma, unik.