Marianne Bernadotte 85 år idag


Idag fyller prins Sigvards änka, prinsessan Marianne Bernadotte, 85 år!
Sigvard och Marianne Bernadotte.Trots sin relativt höga ålder har Marianne Bernadotte inte en tanke på att trappa ner. Invigningar, välgörenhetsarbete - till och med en stor 85-års middag till förmån för unga konstnärer, allt detta är ingridienser i prinsessans liv.
Signaturen Bo pekade nyligen på ett faktum här i bloggen. "Prinsessan Marianne, kulturvetare och medicine hedersdoktor med över 45 år av aktivt arbete världen över för att förbättra levnadsvillkoren för handikappade [...] Allt det enorma arbete gör Prinsessan utan något apanage".

Marianne Bernadotte inviger en utställning om maken av Stig och Bo Dahlin, på Linköpings länsmuseum.Marianne är från början tandsköterska men avancerade därefter till skådespelerska på Dramaten. Hon gifte sig 1947 med Gabriel Tchang och har med honom barnen Robert, 61, och Marie Gabrielle, 56.
1961 gifte hon om sig med Sigvard Bernadotte, farbror till nuvarande kungen. Strax efter bröllopet lade hon av med sitt yrkesverksamma liv och ägnade sig istället helhjärtat åt frågor som låg henne varmt om hjärtat. Som tidigare nämnts är prinsessan engagerad i frågor rörande handikapp och var faktiskt drivande när det kom till att ta fram permobilen. Med anledning av detta blev hon 1998 som sagt medicine hedersdoktor.

Prinsessan Marianne kan efter omfattande studier vid Stockholms universitet på 1970-talet, även titulera sig kulturvetare.
Slutligen bör det nämnas att hon 1985 blev utsedd till en av världens tio mest välklädda kvinnor. Meritlistan är som ni hör lång...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0