Nyfödde prinsen - släkt med kungliga Europa

Prins Aimone och Prinsessan Olga är föräldrar till en i hög grad blåblodig prins.Nyligen fick prinsessan Olga av Savoyen en son, men vilka kungariken härstammar han ifrån - egentligen?
Prins Aimone, 41 och prinsessan Olga, 37, fick den 7 mars sitt allra första barn; sonen prins Umberto av Savoyen. Han tillhör alltså det italienska kungahuset, men är inte på särskilt nära håll besläktad med den person som skulle vara regent idag. Hans farfarsfarfars fars brorsonsonson är prins Victor Emanuel av Savojen, prins av Neapel, det vill säga den sista kronprinsen i Italien. Dennes far; Viktor Emanuel III, var den absolut siste kungen i landet.
Dock kan tronen ligga närmare den nyfödde prins Umberto än vad som synes, då hans farfar; hertig Amadeo, 65, påstår att det är han som har den lagliga rätten till (den icke existerande) tronen. Han hävdar att Prinsen av Neapel förlorade rätten till kronan när han gifte sig Marina Ricolfi-Doria 1971, utan kungligt tillstånd. Skulle det vara så, innebär det (om nu Italien var en monarki) att landets kronprins är den nyföddes far prins Aimone.
I vilket fall som helst, säkert är det i alla fall att prins Umberto en dag kommer bli den sjunde hertigen av Aosta. Till dess innehar han, liksom sin far, titeln Hertig av Apulia.
Men de kungliga släktskapen tar inte slut där. Prins Umbertos farmor är från början prinsessa av den franska kungliga släkten Orléans, vilket även lillprinsens farfarsfarmor är.

Familjebanden på moderns sida är om möjligt ännu mer intressanta. Stamfadern är "Europas svärfar", kung Cristian IX av Danmark. Denne fick sex barn som sedermera blev Frederik VIII av Danmark, Drottning Alexandra av Storbrittanien, Kung George I av Grekland, Kejsarinnan Maria av Ryssland, Prinsessan Thyra av Hannover och Prins Valdemar av Danmark.

Christians näst äldste son hette från början Vilhelm, men när han uppsteg på Greklands tron fick han konunganamnet George. Han gifte sig med prinsessan Olga Constantinovna av Ryssland och fick med henne åtta barn, däribland Constantin I av Grekland (farfar till nuvarande exilkungen), hertiginnan Alexandra av Ryssland, prins Nicholas (far till Marina, hertiginna av Kent), hertiginnan Marie av Ryssland, prins Andrew (far till prins Philip, hertigen av Edinburgh) och prins Christoffer.

Sistnämnde gifte sig med prinsessan Francoise av Orléans och fick en son - prins Michael. Han gifte sig i sin tur med konstnären Marina Karella och fict två barn; Alexandra och Olga. Prinsessan Olga stod i höstas brud. Den lycklige maken var prins Aimone av Savoyen och den 7 mars fick de sonen Umberto. Cirkeln är sluten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0