Kungen öppnade Riksmötet

Kung Carl Gustaf.Idag skedde det årliga öppnandet av Riksmötet och hela kungafamiljen var på plats.
Drottning Silvia.Tisdagen började med en gudstjänst i storkyrkan för samtliga medlemmar i den kungliga familjen, även den i Alnarp studerande prins Carl Philip inkluderad.
Därefter begav sig nämnda personer, som traditionen bjuder, via häst och vagn till Riksdagshuset, där de välkomnades av talman Per Westerberg.

Kronprinsessan Victoria.Kung Carl Gustaf inledde sitt tal i plenisalen med att ta upp Märkesåret 1809.
- För 200 år sedan förlorades en tredjedel av den svenska nationen. Landskapen på östra sidan om Bottenviken införlivades i det ryska väldet. Efter svåra umbäranden, särskilt för det finska folket, har vi kunnat högtidlighålla detta märkesår som fria, oberoende och jämbördiga nationer.
Prins Carl Philip.
Kungen nämnde även nästa års märkesår, då det är just 200 år sedan Marskalk Bernadotte anlände till Sverige. En parallell mellan denne och kronprinsessan Victoria drogs, vid konstaterandet att "den nuvarande tronföljaren, kronprinsessan Victoria, avser att nästa år ingå äktenskap med Herr Daniel Westling", vilket fick kronprinsessan att rycka till, för att sedan spricka upp i ett stort leende.
- 2010 blir ett år att minnas - särskilt i min familj, konstaterade han och förklarade en kort stund senare 2009/2010 års riksmöte öppnat.

Prinsessan Madeleine.Mörk kostym var det som gällde vid riksdagsöppnandet, vilket även speglade sig i de kungliga damernas dräkter, som gick åt det grå och dunkelt blå. Stiliga var prinsessorna Victoria och Madeleine i vilket fall som helst i sina utstyrslar som förde tankarna till förra seklets mitt. Drottning Silvia var majestätiskt klädd i svart och blomstret på hatten fick utgöra klädnadens färgklick.

Kungafamiljen närvarade på tisdagskvällen vid en konsert på Kungliga Operan.

Skärmdump: SVT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0