Ett år sedan förlovningen

Detta datum för exakt ett år sedan, kom det oväntade beskedet om en svensk kronprinsessförlovning. Sedan dess har åtskilligt hänt i väntan på bröllopet...
Frågetecknen var många då nyheten om kronprinsessan Victorias förlovning på tisdagsmorgonen den 24 februari 2009 slog ned som en bomb i landet.
Först och främst släpptes det omdiskuterade förlovningsklippet, där kungaparet, kronprinsessan och Daniel just tillkännagav att de hade förlovat sig. Senare på eftermiddagen ägde som bekant presskonferensen rum, där kronprinsessan Victoria yttrade det numera klassiska: "Jag sade JA JA JA JA!", på frågan om hur frieriet gått till.

Från att ha hållit en mycket låg profil, fick plötsligt Daniel Westling göra sitt första officiella framträdande, vid kronprinsessans namnsdagsfirande den 12 mars på inre borggården.
På kvällen stod en representationsmiddag på slottet, och likaså här deltog den framtida hertigen av Västergötland.

Vad har då hänt sedan dess?
Bröllopsdatumet blev fastställt till den 19 juni, paret fick en bostad (Haga slott), vigselförrättare offentliggjordes, den officiella bröllopsserien samt parets monogram presenterades, samt inte att förglömma, har det stora kärlekstemat som kommer prägla vår huvudstad framförallt till sommaren; "LOVE 2010 Stockholm", föreställts...

Namnsdagsfirande är emellertid inte det enda av officiellt slag Daniel Westling varit med på under året som gått. På kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland den 14 juli slöt han upp vid kungafamiljens sida, både när kronprinsessan firades vid Solliden slott och vid kvällens konsert.
Detsamma skedde i november, på firandet av barnkonventionens 20-årsjubileum i Berwaldhallen, Stockholm (se bilden till vänster). Här var även många av Europas drottningar och kronprinsessor närvarande.

På grund av sin njursjukdom kunde Daniel Westling inte närvara vid 2009 års Nobelfestligheter, men redan i januari reste kronprinsessan och han till Afghanistan för att besöka en svensk militärförläggning. Månaden därpå avlade paret en visit på Postens frimärkstryckeri i Kista, där de fick sitt egna frimärke, som trycks nu.

Inför sitt framtida liv som prins av Sverige, deltar, enligt kungahusets hemsida, Daniel i ett introduktionsprogram som ska fördjupa hans kunskaper om hovets organisation. I den här "prinsskolan", som det har kallats, läser han bland annat även statskunskap, historia samt om riksdagens och regeringens arbete.


Kommentarer
Postat av: Neta

Tack för kommentaren på min blogg, Johannes. Och än en gång skall du ha beröm för Din fina och proffsiga blogg.

Ha de bra!

2010-02-25 @ 11:53:37
URL: http://adika.bloggspace.se
Postat av: Demba

Nu har jag läst igen mycket här som jag inte hunnit på länge.

Om alla SDs prenumeranter visst hur bra din blogg är kunde dom avsluta sin prenumeration. Jag ska nog puscha lite för det på webbsidorna. Eller så kan dom läsa både och.

Mycket bra Johannes. Du är proffsig.

Ha det fint. Kram.

2010-03-03 @ 00:12:55
URL: http://rubin.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0