Hagahertiginnan - Teresia av Dalarna
Den mest okända prinsessan i ätten Bernadotte - Teresia, gifte sig med dåvarande svenske kungens bror och blev föremål för en hel del skvaller i Stockholms societet. Efter att hon vid relativt ung ålder blivit änka, fick den forna "Hoppetossan" lugn och ro.
Thérèse Amalia Carolina Josefina Antoinette, prinsessa av Sachsen-Altenburg, föddes den 21 december 1836 som äldsta dottern till prins Edouard av Sachsen-Altenburg och hans hustru Amalia (född prinsessa av Hohenzollern-Sigmaringen). Födelseplatsen var slottet Triesdorf i Bayern, Tyskland.
Prinsessans farfar hertig Frederick, var familjens överhuvud fram till sin död 1834, alltså två år före Thérèses födsel. Det blev då prinsessan Thérèses farbror, Joseph, som uppsteg på den Sachsen-Altenburgska tronen och själv kom att inneha positionen som Hertig fram till sin abdikation 1848 - och efterträdas av ännu en farbror till Thérèse, Georg.
Hur som helst fick prinsessan i tät följd de yngre syskonen prinsessan Antoinette (född 1838), prins Ludwig (född 1839) samt Johann (1841). Men familjelyckan blev inte långvarig. Knappt en vecka efter att modern fött den yngste brodern, avled hon, endast 25 år gammal.
Året därpå, i mars 1842, gifte fadern om sig, denna gång med prinsessan Luise av Reuss-Greitz, och fick ytterligare två barn.
Dessvärre drabbades den stora familjen av ännu en stor tragedi. I februari 1844, dog nämligen prinsessan Thérèses två bröder Ludwig och Johann, i scharlakansfeber.
Med anledning av att fadern var militär och tjänstgjorde på olika platser runt om i Tyskland, gjorde det att prinsessan och hennes syskon flyttade runt en hel del i sin barndom. Den största delen av denna tid tillbringade familjen i München.
Vänster bild: Prinsessan Teresias far, prins Eduard av Sachsen-Altenburg.
Höger bild: Teresia på 1860-talet.
Prinsessan Thérèse var bara 15 år då hennes pappa år 1852 gick bort, och hon fick därefter bo hos sin äldre kusin Marie (dotter till Thérèses farbror, hertig Joseph), som året dessförinnan hade blivit drottning av Hannover, i och med sitt giftermål med den nyutnämnde kung George V av Hannover.
Ett tag levde Thérèse även hos sin morbror, furst Karl Anton av Hohenzollern-Sigmaringen.
1863 vistades emellertid prinsessan Thérèse i Düsseldorf, och det var här hon mötte den svenske prinsen August, yngste bror till kung Karl XV. I januari 1864; bara en vecka efter prinsens ankomst, förlovade paret sig. Med den tidens mått mätt kunde man knappast tala om "de unga tu" - August var 32 och Thérèse 27 år. I hennes fall var det en anmärkningsvärt hög ålder, inte minst när man jämför henne med sin två år yngre syster, som endast var 16 år när hon stod brud!
I vilket fall som helst ägde bröllopet rum den 16 april 1864 i Altenburg. Enligt uppgift var ingen från den svenska kungafamiljen närvarande vid vigseln.
I samband med giftermålet blev Thérèse även hertiginna av Dalarna, vilket var makens hertigdöme.
Bröllopet var naturligtvis inte ett resultat av en våldsam kärlekssaga mellan paret ifråga, utan rätt och slätt ett konvenansäktenskap. Det var ju av oerhört stor vikt för den från början "borgerliga uppkomlingssläkten Bernadotte" att befästa sig som en kunglig ätt, ett faktum som anfadern, Karl XIV Johan, insåg och sedan förde vidare till sina efterkommande.
Thérèse (eller Teresia som hon fick heta i Sverige) ansågs kort och gott, med sin stiliga stamtavla, vara ett gott parti för en svensk prins.
Hertigparet av Dalarna.
De båda sågs av sin samtid som ett milt sagt sävligt par (ett av omdömena kring prins August var "ful men snäll"), något som inte bekom hertigparet av Dalarna nämnvärt.
"Dom säger att jag är dum, men dom skulle höra min Thérèse!", lär prinsen ha sagt.
Skvallret kring paret var vid denna tid ganska omfattande, i synnerhet vad beträffade prinsessan Teresia. På grund av sina nervösa besvär, fick hon öknamnet "Lilla Hoppetossan" och beskrevs som "tokig".
1873 blev prinsessan Teresia änka, endast 36 år gammal. Hennes psykiska problem tilltog alltmer, och efter att hovstallmästare Demirgian tillsammans med prinsessan planerade att finna en ny äktenskapskandidat till henne, fick hertiginnans familj nog och lät 1875 skicka henne till Schweiz "för hälsans skull". Här tillbringade hon mestadelen av sin tid fram till mitten av 1890-talet, då hon flyttade tillbaks till Sverige.
På heltid bosatte sig Änkehertiginnan av Dalarna på Haga slott i Solna, utanför Stockholm, där hon från och med nu kom att leva ett lugnt och tillbakadraget liv. I folkmun fick den drygt 60-åriga prinsessan namnet "Hagahertiginnan".
Prinsessan Teresa och svägerskan prinsessan Eugénie.
Hennes stora intresse i livet var musik och hon komponerade faktiskt några musikstycken. Denna passion delade hon för övrigt med sin svägerska, prinsessan Eugénie, som hon varje sommar besökte. Hagahertiginnan Teresia var även duktig på att laga mat.
Den 9 november 1914 avled Änkehertiginnan Teresia efter en kort tids sjukdom, 77 år gammal.
Det finns ett väldigt vackert porträtt av henne på Stockholms slott, varje gång jag ser det tänker jag på att hon ser så ledsen ut...
Om Hertiginnans yngre syster Prinsessan Antoinette av Sachsen Anhalt kan nämnas att hon 1854 förmäldes med med Arvprinsen och sedermera Hertig Fredrik I av Anhalt. Ett barnbarns barn till dessa är Hans Höghet Prins Julius Edvard, Prins av Anhalt och överhuvud för Furstehuset Askanien.
I ovanstående notis begicks ett fel. Givetvis skall där så "Prinsessan Antoinette av Sachsen av Sachsen Alteburg" och icke "Sachesen Anhalt".
Trevlig artikel.
Prinsessans två bröder Ludwig och Johann dog båda i scharlakansfeber. I motsats till vad som står i artikeln var förutom brudgummen ingen från den svenska kungafamiljen närvarande vid bröllopet i Altenburg.
Största delen av sin barndom (från moderns död till faderns död) tillbringade prinsessan i München där fadern steg i graderna som bayersk kavalleriofficer. Prinsessans faster,gudmor och namne var drottning Thérèse av Bayern.
Hej Martin!
Tack för en informativ kommentar! Har rättat till felen nu.
Vänliga hälsningar
Johannes