Grevinnan Sonja Bernadotte - Sigvards andra hustru


Grevinnan Sonja Bernadotte var den danska konstärinnan som blev Sigvard Bernadottes andra hustru - och senare grevinna.
Sonja Hélène Robbert föddes den 12 oktober 1909 som dotter till Robert Alexander Robbert och Ebba Elisabeth Suenson i Köpenhamn, Danmark.

Sonja var tidigt konstintresserad, och flyttade därför i 20-årsåldern till Frankrike, där hon utvecklade sin konstnärliga ådra. Något som under dessa år kom att bli något av hennes signum, var att måla panoramabilder i vattenfärger.

I juni 1930 ska Sonja Robbert ha gift sig för första gången, med fransmannen Charles Valissant (född 1906).
Äktenskapet slutade i skilsmässa, och Sonja flyttade tillbaka till Danmark igen. Här gifte hon 1933 om sig med landsmannen Niels Rasmussen (född 1903-1961). Efter en tid valde paret att gå skilda vägar, men av allt att döma stannade Sonja kvar i Köpenhamn.
Här gjorde hon sig nu ett namn som konstär och även modedesigner, och det var förmodligen i egenskap av just konstnärinna som hon träffade den före detta prinsen av Sverige, Sigvard Bernadotte (1907-2002). Han hade under andra världskrigets början flyttat till Danmark, där han var verksam som formgivare.

Kärlek uppstod, och den 26 oktober 1943 gifte sig Sigvard och Sonja, "i stillhet", som Sigvard skriver i sina memoarer. Året därpå, den 21 augusti 1944, föddes parets ende son, Michael Bernadotte.


Sonja Bernadotte
med maken
Sigvard och
ettårige sonen
Michael. Året
var 1946.Situationen för familjen blev allt mer ohållbar i ockupationens Danmark, och de tilläts därför flytta in på Slottet i Stockholm - och Sigvard fick därmed efter många år ute i kylan, återse sin familj igen.
Det ska tilläggas att Sonja var mycket mer populär i den kungliga familjen än vad som var fallet med Sigvards första hustru, Erica Patzek. Under 1950-talet var därför Sigvard och Sonja - grevepar av Wisborg från och med 1951 (tack vare storhertiginnan Charlotte av Luxemburg), ofta inbjudna till kungliga tillställningar, såväl privata som officiella.

Vid andra världskrigets slut, flyttade den lilla familjen tillbaka till Köpenhamn. Kontakten med den svenska kungafamiljen bestod emellertid, och Sigvard och Sonja var närvarande när stoftet av den i Kastrup förolyckade prins Gustaf Adolf (Sigvards äldre bror) fördes hem till Stockholm. Paret deltog även i begravningen, som ägde rum i Storkyrkan den 4 februari 1947.

I sina memoarer skriver Sigvard Bernadotte: "På hösten 1959 skar jag av banden med min tillvaro i Köpenhamn". Äktenskapet med Sonja Robbert höll dock till och med juni 1961, åtminstone på papperet.
Ryktena om Sigvards eventuella omgifte med den före detta Dramaten-aktrisen Marianne Lindberg-Tchang blev i skvallerpressen allt mer påtagliga, vilket till slut fick Sonja att säga ifrån.

Det sista kungliga evenemanget grevinnan närvarade vid, var prinsessan Birgittas bröllop med prins Johann-Georg av Hohenzollern i maj 1961, där sonen Michael var marskalk.Greveparet Sigvard och Sonja på 1950-talet. Sonja bär Kronprinsessan Margaretas rubindiadem.


Grevinnan Sonja levde och verkade i Köpenhamn några år efter skilsmässan, men i slutet av 1960-talet flyttade hon till Järna utanför Stockholm. Här gav hon bland annat kurser i målning för både vuxna och barn och rapporterades vara en gärna sedd profil i diverse olika kulurella evenemang under främst 1970-talet.

1976 gifte sig sonen greve Michael Bernadotte af Wisborg med tyskan Christine Wellhöfer (född 1947). 1980 fick paret en dotter, den då 71-åriga Sonjas enda barnbarn.

Den 21 maj 2004 avled grevinnan Sonja Bernadotte af Wisborg, född Robbert, 94 år gammal. Begravningen skedde i Järna.


Kommentarer
Postat av: kronjuveler.se

Gillar du unika och romantiska smycken?

Vill du bära smycken som ingen annan har?Besök kronjuveler.se - smyckestillverkning

i egen design med prinsesstema.Välkommen! :-)

2010-06-09 @ 13:31:42
URL: http://www.kronjuveler.se
Postat av: elina

Trevligt att läsa detta. Vi kände Sonja under hennes tid i Järna och min sambo var mycket god vän med henne.Har hennes kommentar och namn i vår vernissagebok. Hon var en underbar person och fin konstnär.

2010-06-15 @ 20:42:32
URL: http://blogg.iniskogen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0