Statsbesöket i Brasilien - första dagen


Den officiella mottagningen på Brasilias flygplats.  Skärmdump: SVTEfter ett närapå tre timmar försenat schema, kunde svenska kungaparet på tisdagseftermiddagen äntligen inleda sitt statsbesök i Brasilien.
Anledningen till förseningen var ett kraftigt åskoväder, som gjorde att planet tvingades till en mellanlandning i staden Belo Horizonte. Efter en stund förbättrades dock vädret avsevärt, och man kunde fortsätta till huvudstaden Brasilia, där den officiella mottagningen tog plats.
Kung Carl Gustaf var klädd i strikt mörk kostym, medan drottning Silvia bar en solgul vårdräkt med tillhörande hatt.

EVid kvällens privata mottagning hos presidenten.  Faksimil: SvDfter välkomnandet stod ett möte med den svenska näringslivsdelegationen på schemat och på tisdagskvällen ägde en middag av informell karaktär rum hos president Luiz Inácio Lula da Silva, 64, och hans hustru Marisa Letícia, i presidentpalatset.

I dag, onsdag, besöker kungaparet bland annat Högsta Domstolen och även kongressen (där de enligt regerinens hemsida får träffa senatens och representanthusets respektive talmän). I kväll sker en officiell buffémiddag i den svenska ambassadörens residens.


Kungaparet med president Joao Figueiredo och hustrun Dulce 1984.Detta är det andra statsbesöket i Brasilien för Kungen och Drottningen. I april 1984 skedde det första besöket av dylik karaktär, men landet var även tidigare som alla vet inte särskilt obekant för kungafamiljen - drottning Silvia levde i São Paulo mellan åren 1947-57, och har en stor del av sin släkt här.
   Bilden till vänster visar kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillsammans med den dåvarande brasilianske presidenten Joao Figueirado och hustrun Dulce, vid den svenska svarsmiddagen i São Paulo 1984.

Förutom kungaparet är även socialminister Göran Hägglund (kd), försvarsminister Sten Tolgfors (m) och statssekreterare Gunnar Wieslander, närvarande i Brasilien.

Markera bilderna för att läsa bildtexterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0