Några tankar om "Den motvillige monarken"


Har offentliga personer ett privatliv? Den frågan är högaktuell med anledning av den av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer nysläppta boken "Den motvillige monarken".
I boken, som jag ännu inte läst, skall högst privata delar av Kungens liv offentliggöras.
Kungahuset bör granskas, javisst. Men frågan är hur relevant det är för svenska folket att få ta del av dessa privata skildringar, som väl till stor del är en sak som enbart Kungen och hans familj har att göra med.
Det är väl framförallt ryktena om monarkens förehavanden som har intresserat massmedia; rykten som ingalunda är nya, utan som till stor del florerat säkert de senaste tjugo åren. Först nu, när massmedia, och framförallt kvälls- och skvallerpressen, har en bok att relatera till, är det okej för dem att börja skriva om detta.

Kungen själv sade på torsdagseftermiddagen att "vi vänder blad och går vidare nu, för som jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden". Uttalandet ger väl fler frågor än svar och en av många följdfrågor som vore lämpligt (men som inte gavs möjlighet) att ställas är: "om dessa saker skulle ha hänt i dag, vore det i så fall relevant att för media skildra detta?"

Boken är även intressant på ett annat plan. Att den tar upp Kungens privatliv gör att media belyser de kungliga representanternas officiella roller, vilket i ett längre perspektiv återknyter till frågan om kungen över huvudtaget har (rätt till) något privatliv.
Att medlemmarna i den Kungliga familjen har mer eller mindre tilldelade roller de förväntas leva upp till, kan väl sägas vara tydligast hos Kungaparet och Kronprinsessan, vilket är naturligt, eftersom det är dem som syns mest i offentliga sammanhang. Uppkommer det då något som avviker från de officiella rollerna, som nu, blir det stora löpsedlar. Kungligheterna har alltså, vilket drottning Silvia en gång indikerat, stora svårigheter att kunna vara privata.

Snarare än att ta upp känsliga uppgifter om kung Carl Gustaf, bör man alltså ha lagt tonvikten på att problematisera de kungliga medlemmarnas roller som officiella personer, då jag antar att även detta ligger i författarnas intresse. Om boken tar upp detta vet jag inte än, eftersom jag som sagt inte hunnit läsa boken ännu. Jag får helt enkelt återkomma...

Vänster bild: Expressens förstasida på torsdagen.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Tycker att Kungen har rätt

till ett privat liv.

Men vissa vill ju snoka

som GAMAR i andras liv.

2010-11-05 @ 18:02:09
Postat av: Paulina

Johannes :) Ville bara säga att detta är min nya blogg: gliittersten.blogg.se

Det var ju detta vi diskuterade på pizzerian! Om kungens privatliv osv. Aja, ha det bra vännen! Hoppas vi ses snart igen :)

Massa kramar Paulina

2010-11-10 @ 00:06:30
URL: http://gliittersten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0