Nazism och arvssynd i svenska kungahuset


Det har blivit populärt att "granska" kungahuset efter att den omskrivna boken "Den motvillige monarken" utkom förra månaden. I går var det så dags att gräva i drottningens far, Walther Sommerlaths, förflutna...
Det var TV4:s Kalla Fakta som i söndagens avsnitt bjöd på så kallade "nya avslöjanden" om Walther Sommerlaths engagemang inom NSDAP, det vill säga det tyska nazistpartiet, under framförallt 1930-talet.
Frågan är hur relevant dessa uppgifter är för oss svenskar i dag. Visserligen är det den svenska drottningens far vi talar om, men i och med att det inte finns några som helst belägg att Sommerlath har fört över sina eventuella sympatier till sin dotter, torde det, såvida man inte är en ivrig förespråkare för arvssynden, vara helt ointressant att diskutera hans förehavanden.
I dag kommenterar för övrigt hovet gårdagens TV-program. Man pekar på det uppenbara faktumet att Kalla fakta "behandlar eventuella händelser innan Drottningen var född" och av denna anledning "har Drottningen ingen anledning att kommentera innehållet i programmet".

Det verkar vara ett tacksamt ämne för många motståndare till monarkin att peka på den svenska kungafamiljens så kallade nazistiska förflutna. Som exempel för detta tar man kungens morfar, den tyske prinsen Karl Eduard av Sachsen Coburg och Gotha, som ju naturligtvis aldrig ingick i det svenska kungahuset. Dennes dotter prinsessan Sibylla ansågs sedan ha "ärvt" sympatierna, vilket hon kommenterade för Vecko-Journalens Margit Vinberg 1965.
"Alla trodde vi då att han [Adolf Hitler] skulle kunna hjälpa Tyskland på fötter... man lät sig bedras av det dynamiska i hans framträdande och imponerades av att han skapade en slags ordning ur kaos. Man var som förhäxad, hypnotiserad, förstod inte vad som skedde under ytan. Först på avstånd kunde man se och tänka klart, då förstod man, då kom besinningen".
  Även kung Gustaf V har pekats ut som nazistvänlig, något som dock aldrig har kunnat bevisas.

Det svenska kungahuset har även haft mer eller mindre uttalade antinazister - till de mer framträdande hör prins Eugen; "röde prinsen" kallad, prins Wilhelm och prinsessan Ingeborg. Den engelskorienterade kronprins Gustaf (VI) Adolf å sin sida lär i samband med den tyska ockupationen av Danmark i april 1940, ha utropat "aldrig skall vi kyssa preussarnas stövlar!", medan hans annars så behärskade dotter, drottning Ingrid av Danmark av samma anledning benämnde tyskarna "vilka skitstövlar".

Att försöka överföra gamla släktingars gamla värderingar på den nya kungliga generationen är alltså, trots att monarkin fungerar som en länk till historien, direkt ohållbart.


Kommentarer
Postat av: Gealach

Ja, det är ju fullkomligt orimligt att någon, kunglig eller inte, skulle ställas till svars för tidigare generationers uppfattningar eller handlingar. I så fall vore det rätt många människor som skulle behöva dras med sådant.

2010-11-30 @ 22:18:05
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Johannes

Ja precis, Gealach. Fattade faktiskt inte alls vad den här TV4-dokumentären hade för syfte.

2010-11-30 @ 22:47:28
Postat av: Fältmarskalen

Det hela utgör ett åskådningsexempel på vad som inom retoriken kallas "Ad hominem" och som utgör ett rent argumentationsfel.Den i detta sammanhang aktuella typen av argumentationsfel benämnes vanligen "guilt-by-association" där det logiska felslutet är att en relation, i detta fallet fader-dotter-relation, tas till intäkt för att tillvita dottern åsikter faderns förmenta åsikter. Nu säges väl icke detta rakt ut i programmet men syfter torde icke gå att ta miste på.Det hela är givetvis fullständigt barockt och kan inte ses som något annat än en del i de fega republikanernas kampanj mot Monarkin. Republikanerna har efter det storartade och historiska Kronprinsessbröllopet drabbats av något som i det närmaste kan liknas vid panik, i det att man insett att Monarkin kommer att stå fortsatt stark för ytterligare generationer framåt. Först kom den osmakliga nidskriften mot Hans Majestät och så nu detta plumpa televisonsprogram.Betecknande är att republikanerna icke förmår att strida med blanka vapen utan istället tar till försåtliga, klandervärda och högst osmakliga metoder, vilket denna händelse är ytterligare ett exempel på.Leve Monarkin!Gud bevare Konungen och Fädeneslandet!

2010-12-05 @ 19:31:38
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/
Postat av: Ingrid

LEVE MONARKINGud bevare Konungen och Fäderneslandet.

2010-12-05 @ 21:22:19
Postat av: Johannes

Kloka tankar, Fältmarskalken!

Tack för en relevant kommentar!

Att det råder någon form av mediekampanj mot monarkin är väl uppenbart, och var väl det jag i min inledande mening försökte sätta fingret på. Det är ju så tacksamt att slå ned på kungahuset, eftersom de inte har möjlighet att gå i svaromål.Ingrid - finns inga tvivel om var du står heller i frågan :)

2010-12-05 @ 23:44:37
Postat av: Håvard

Hva driver dere med i Sverige.Har ikke tv4,annet å gjøre...

2012-01-28 @ 22:38:39
Postat av: Johannes

Hej Håvard! Den frågan är verkligen befogad.

2012-01-29 @ 11:55:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0