Prinsessan Birgittas svåger avliden


Överhuvudet för den katolska grenen av ätten Hohenzollern, furst Friedrich Wilhelm, äldre bror till prinsessans Birgittas make, avled på torsdagen. Han blev 86 år.
Friedrich Wilhelm föddes den 3 februari 1924 som äldste son till furst Friedrich av Hohenzollern och hans hustru prinsessan Margareta av Sachsen. Med tre äldre systrar, var han det fjärde barnet i en syskonskara på sju barn, däribland prins Johann Georg (född 1932), som sedermera kom att gifta sig med prinsessan Birgitta av Sverige.

Efter de obligatoriska skolåren, studerade furst Friedrich Wilhelm under 1940-talet företagsekonomi. På sin 27:e födelsedag, gifte han sig 1951 med prinsessan Margarita av Leiningen (1932-1996) och fick tre söner; prins Karl Friedrich (född 1952), prins Albrecht (född 1954) och prins Ferdinand (född 1960).

1965 blev Friedrich Wilhelm med anledning av sin fars bortgång, huvudman för ätten Hohenzollern. Efter prinsens bortgång i veckan är det nu äldste sonen Karl Friedrich (se höger bild), 58, som har tagit över som ättens överhuvud. Med fyra barn (varav en son), har denne säkrat ättens fortlevnad för ytterligare en generation.

Faksimil: Schwaebische.de, SVT

Kommentarer
Postat av: Helena M

Trist, men jag är grymt impad av din blogg Johannes den är som jag sagt förr väldigt välgjord och du kan din sak och brinner för den. Sådant min vän beundrar jag dig för.Kram Helena.

2010-09-20 @ 17:29:58
URL: http://hesse.bloggspace.se
Postat av: Fältmarskalen

Överhuvud för ätten Hohenzollern torde vara Hans Kunglig Höghet Prins Fredrik Georg, Prins av Preussen, i det att den pruessiska linjen måste anses såsom huvudlinjen.Den nu avlidne fursten var huvudman för den katolska linjen av huset Hohenzollern som brukar benämnas Hohenzollern-Sigmaringen.Nämnas kan också att denna linje, utifrån de saliska tronföljdslagar som gällde i Konungariket Rumänien, står närmast i tur i den rumänska tronföljden. Här har dock Konung Mikael den 30/12 2007 utfärdat en ny huslag varigenom Kounungens dotter Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Margareta, upphöjts till Kronprinsessa och Konungens dotterson tillika Kronprinsessans systerson Hans Kunglig Höghet Prins Nikolaus utsetts till näste arvtagare. Prinsen uppsteg i fursterligt stånd i samband med sin 25 årsdag vilken skedde i våras.

2010-09-20 @ 18:15:25
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/
Postat av: Fältmarskalen

Ovan skall givetvis stå Prins Georg Fredrik av Preussen och icke Prins Fredrik Georg. Beklagar detta misstag.

2010-09-20 @ 18:17:12
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/
Postat av: Johannes

Fältmarskalken.

Först och främst - tack för kommentaren!

Jag undvek att benämna honom furste av Hohenzollern-Sigmaringen, då ju hans egentliga titel lyder "Fürst von Hohenzollern", men jag kan ju naturligtvis nämna att det rör sig om den katolska grenen av ätten, liksom det påpekas ovan.Helena M.

Återigen stort tack! Skall kika in på din nya (?) blogg nu!

2010-09-20 @ 19:39:25
Postat av: Fältmarskalen

Johannes,

Det äger sin riktighet att titeln är "Fürst von Hohenzollern" vilket, enligt det namnskick som tillämpas för de tyska furstliga husen efter den högst beklagliga novemberrevolutionen, manifesteras genom att "Fürst von Hohenzollern" utgjorde Hans Höghets borgerliga efternamn. Icke desto mindre anser jag icke att linjen "Hohenzollern-Sigmaringen" är husets huvudlinje utan att denna utgörs av det preussiska Konungahuset.

2010-09-21 @ 19:07:03
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0