Svenska prinsessor i USA


 
För tillfället befinner sig drottning Silvia i USA tillsammans med prinsessan Madeleine.
Men de Förenta Staterna är knappast outforskad mark för svenska prinsessor, och 1960 var året då inte mindre än tre av dessa besökte Amerika.
I juni 1960 reste de tre nordiska prinsessorna Astrid (Norge), Margaretha (Sverige) och Margrethe (Danmark) på en ganska omfattande USA-turné. Efterkrigstidens positiva syn på just USA hade redan satt sina spår, och det ansågs passande för de unga prinsessorna att bege sig dit och ta del av dess (populär)kultur.

De nordiska prinsessorna fick under stort pressuppbåd besöka den relativt (1955) nyöppnade nöjesparken Disneyland i Kalifornien och för eftervärlden är framförallt en åktur i en kaffekopp väl bevarad.

Dean Martin och Prinsessan Margaretha.Mest uppmärksamhet fick nog ändå kungligheterna under sin vistelse i Hollywood, där de såg inte mindre än två filminspelningar och fick träffa några av den tidens storheter.
Prinsessorna Margrethe, Astrid och Margaretha med Elvis.Två av dessa var Dean Martin och Elvis Presley och vad gäller Dean Martin, så ryktades det att prinsessorna till och med bevistade hans födelsedagsfest, som passande nog ägde rum just då.
Lika väl ut, föll sig inte mötet med "The King of Rock".
"Jag tyckte att Elvis var fruktansvärd", har drottning Margrethe berättat.

Men resan bestod inte bara av populärkulturella inslag. Även besök i typiskt nordiska emigrantområden stod på schemat och i dag finns dessa prinsessbesök inskrivna i dessa trakters krönikor.Prinsessorna Birgitta och Désirée i USA.I november samma år var det dags för Margarethas två yngre systrar Birgitta och Désirée att genomföra en liknande resa genom USA, med cocktailpartyn och middagar som stående inslag. Här blev prinsessan Birgitta ett för fotograferna populärt objekt och även denna resa fick mycket uppmärksamhet, såväl i Sverige som i USA.

Om vi tar och lämnar året 1960, så kan vi konstatera att inte mindre än två svenska prinsessor har bedrivit studier i USA, nämligen prinsessan Christina (Harvard) och kronprinsessan Victoria (Yale).
   Prinsessan Madeleine å sin sida praktiserade från 2006 på UNICEF:s huvudkontor i New York och är nu som alla vet, projekthandläggare på World Childhood Foundations huvudkontor i New York, där hon har sin huvudsakliga bostad.

Foto: Life

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Hej! Trevlig nostalgisk film.Då var jag 11 år.

Var inte så intresserad då av de kungliga.

Som jag är nu.

Trevlig helg.

2011-04-08 @ 16:55:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0