Läckö slott - 900 år av kungar och stormän



Efter en snöig och kall vinter, lyser nu åter vårsolen på Läckö slott, beläget på Kållandsö i Vänern. Sedan medeltiden har slottet präglats av en hel del kunglig historia.
Barockslottets historia sträcker sig egentligen betydligt längre tillbaka än 1600-talet. Det är möjligt att vi i vårt sökande efter byggnadens ursprung, får gå ända tillbaka till år 1097. Det var nämligen då som den norske kungen Magnus III Olavsson ("Magnus Barfot" kallad) i sin strävan att försvara/vidga den norska gränsen, lät bygga en borg, som skall ha varit placerad på Kållandsös nordspets: kanske på den plats som Läckö slott står i dag.
Dessvärre blev inte norrmännen långvariga på Kållandsö, eftersom en svensk krigshär under ledning av Inge den äldre, lyckades jaga bort dem och själva överta fästningen.




Två av dessa herrar kan föreställa
Magnus Barfot och Inge den Äldre,
vars maktkamp till viss del kan ha
utspelat sig där Läckö är beläget.
Den tredje mannen är den danske
kungen Erik Ejegod och bilden sägs
föreställa trekungamötet i Kungälv 1101.

Foto: Wikipedia




Vad som sedan under de följande 200 åren skedde med borgen - om nu Läckö över huvud taget var platsen för dess läge, är det ingen som vet. 1298 lät i alla fall biskopen i Skara, Brynolf Algotsson, bygga en ny försvarsanläggning på platsen, nu kallad "Lekkia", som enligt Läckö slotts hemsida "bestod av två eller tre enkla hus inom en skansmur".

Läckö förblev ett säte för lokala biskopar fram till 1528, och cirka femtio år innan dess genomfördes en stor utvidgning av byggnaden, till något som mer eller mindre påminner om dagens slott.

I samband med den så kallade reformationsriksdagen i Västerås 1527 hamnade Läckö slott i kronans händer och blev en förläning, men nyttjades faktiskt under några år av Gustav Vasa själv. Dock besökte han bara slottet två gånger under denna tid...
Därefter följde en längre period av ägare med varierande slottsförvaltnings-kompetens.



 
Vänster bild: Läckö slott som det skulle sett ut runt år 1689. Bilden är från Suecia antiqua et hodierna och tillförlitligheten är därför inte alltför hög.
Höger bild: Magnus Gabriel de la Gardie, Läckös ägare åren 1652-81.


Sin blomstringstid fick Läckö med greven Magnus Gabriel de la Gardie (1622-86), som genom arv erhöll slottet. Mellan åren 1662 och 1678, "ökade [...] personalen på Läckö slott från 83 till 222 personer", enligt Populär Historia. Detta kan kanske ses som en följd av den kraftiga utbyggnad av Läckö som skedde under 1650-talet. Det slott vi i dag kan beskåda, minner till största delen om dessa åtgärder och därför kan vi också kalla det för ett barockslott.
   De la Gardies koppling till kungahuset bestod i hustrun Maria Eufrosyne, som var kusin (på mödernet) med drottning Kristina. Den sistnämnda tros ha haft ett betydande finger med i spelet rörande äktenskapet mellan dem båda och det var ingen hemlighet att greven var en stor favorit hos henne. Detta förändrades dock 1852, då Magnus Gabriel hamnade i onåd hos drottningen och inte längre var välkommen till hennes hov. Efter Kristinas abdikation steg åter de la Gardies anseende i kungliga kretsar, mycket tack vare att den nye regenten (Karl X Gustav) var hans svåger...

Magnus Gabriel de la Gardie drabbades hårt av den av kung Karl XI genomförda reduktionen under 1680-talet, och tvingades lämna ifrån sig flertalet av sina slott, däribland Läckö.
   Efter detta dröjde det till 1810 innan slottet återigen blev en förläning. I dag förvaltas det dock av Statens Fastigheter, i samarbete med Stiftelsen Läckö Slott.


 
Övre bilden: Under våren-sommaren 2010 avlägsnades
putsen på ett av tornen, vilket gjorde att man kunde studera
murverket för första gången på mycket länge.
Tyvärr är bilden tagen med min mobiltelefon, så det är inte
möjligt att göra några djupare analyser utefter detta foto.
   Om ämnet trots allt intresserar, kan man alltid läsa
"Byggnadsarkeologisk undersökning på Läckö slott"
(Lindberg & Menander 2009).



Nedre bilden:
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
under deras besök på Läckö slott den 22 oktober 2010.

Faksimil: SvD





Kungligheter är inte heller i modern tid främmande för att besöka detta fantastiska slott, som faktiskt blev utsett till Sveriges vackraste år 2001.
Så sent som i oktober 2010 besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med sin västgöta-resa Läckö och året innan dess, i juni 2009, invigde kung Carl Gustaf utställningen "Kungliga gåvor" på just Läckö slott. Vid detta tillfälle var även prinsessan Désirée med make Niclas Silfverschiöld närvarande.


Läckö slott i slutet av januari, 2011


Kommentarer
Postat av: Helena

Åhh läcköslott har jag varit på, var där med klassen och det var bara jag som var intresserad, spännande som attan var det med fängelsehålor och sådant, sen fick vi slottsmidag Köttbullar potatis och sås jag gick i 6 an och jag har alltid älskat historia men jag blev så nervös när jag skulle ha prov i skolan så jag glömde allt jag pluggat in och kom på när provet var över hur det skulle vara, morr, Din blogg är så fin Johannes, jag har sagt det förr men du är värd att höra att du är jättego och duktig/ kram Helena,

2011-02-11 @ 22:24:51
Postat av: Gealach

Jag har faktiskt ännu inte lyckats ta mig dit, även om det står på min "Vill se"-lista.

2011-02-18 @ 08:00:14
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Johannes

Det gör nog inget om du väntar några år, för fasaden ser ganska risig ut just nu. Man håller visserligen på att putsa upp slottet, men det går inte snabbt. Men värt ett besök är det ju absolut!

2011-02-18 @ 10:41:50
Postat av: HEJ

Hej Sverige...........

2011-02-23 @ 08:30:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0