Kungen återvände till Polen med drottning SilviaPresidenthustrun Anna Komorowska, Kung Carl Gustaf, President Bronislaw Komorowski och Drottning Silvia i onsdags kväll.


Efter 18 år inleddes i går ytterligare ett statsbesök till Polen.
Statsbesöket i september 1993, då kungen besökte Polen utan drottningen, var historiskt. Carl XVI Gustaf var nämligen den första svenska kung som kommit till landet "i fredliga avsikter", som det står att läsa i en skrift från Polska ambassaden från år 2004. 
   Genom historien har Polen och Sverige haft mycket med varandra att göra. Genast dyker till exempel Johan III:s hustru, den polskfödda Katarina Jagellonica, och son, den svensk-polske kung Sigismund, upp i tankarna.
I Polen minns man kanske framförallt "den svenska syndafloden" - kriget mellan Sverige och det Polsk-litauiska samväldet 1655-1660, som fick enorma konsekvenser för Polen, både ur internationellt och internt perspektiv. Det är för övrigt inte för inte en polsk bön från 1800-talet sägs lyda: "Bevara oss från pest, svält, eldsvåda och svenskar"...

Även denna gång, hur som helst, kom kung Carl Gustaf i fredliga avsikter. Han och drottning Silvia välkomnades vid en ceremoni vid presidentpalatset, av president Bronislaw Komorowski och dennes hustru Anna.
Som brukligt är, avlöpte besökets första dag på ett ganska strikt sätt, med kransnedläggning på den okände soldatens grav, parlamentsvisit och möte med premiärminister Donald Tusk.
På kvällen ägde en middag rum i presidentpalatset. Klädkoden var smoking, vilket för oss svenskar utesluter tiara. Drottningen hade dock plockat fram Intågssmycket som hon också bar till sin blå klänning.

Under torsdagen hade Kungaparet som vanligt skilda program. För kungens del innebar detta möten med representanter för svenskt och polskt näringsliv tillsammans med närings- och energiminister Maud Olofsson.
Drottning Silvia och presidentfrun deltog å sin sida i en konferens för funktionshindrade barns rättigheter.

I kväll sker den svenska svarsmiddagen.

Faksimil: Daylife


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0