Kungligt TV-tips


I kväll sänds det första avsnittet av den UR-producerade dokumentärserien "Östersjöns kustlandskap", där bland annat prinsessan Elisabeth av Schleswig-Holstein medverkar.
Programmet, som sänds på lördagskvällen klockan 20.00 i Kunskapskanalen, kommer i detta avsnitt handla om norra Tyskland. Bland annat besöker man Glücksborgs slott, där prinsessan Elisabeth kommer att visa upp släktklenoder, vilket kan bli riktigt intressant.

Prinsessan Elisabeth av Schleswig-Holstein (född 1957 som prinsessa av Lippe-Weissenfeld), är sedan 1981 gift med överhuvudet för ätten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, Prins Christoph (född 1949). Tillsammans har de fyra barn.
Huset Glücksburg går för övrigt även den nuvarande danska (och norska) kungafamiljen under - prins Christophs och drottning Margrethes gemensamma nämnare är den glücksburgske hertigen Friedrich Wilhelm, som levde åren 1785-1831. Detta gör att Margrethes och Christophs fäder var bryllingar (med reservation för närmare släktskap i andra släktled, meddela mig gärna i så fall).

En närmare släkting till prins Christoph är kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Dennes mormor, prinsessan Victoria Adeleide av Sachsen-Coburg-Gotha (1885-1970), är nämligen prinsens fars faster. Detta gör de båda kungliga herrarna till sysslingar.

Slutligen, kan det nämnas att prins Christoph av Schleswig-Holstein, liksom samtliga regerande kungar och drottningar i Europa, härstammar från drottning Victoria av Storbritannien och Irland, Kejsarinna av Indien.

Faksimil: NLT

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Mycket intressant program.

2011-05-14 @ 20:21:08
Postat av: Johannes

Ja, verkligen!

2011-05-15 @ 00:53:34
Postat av: Fältmarskalken

"Huset Glücksburg går för övrigt även den nuvarande danska (och norska) kungafamiljen under"Här må även påpekas att huset Glücksburg är rättmätig pretendent på den grekiska tronen likvaäl som att huset kommer att uppstiga på det Förenade Konungariket Storbrittannien och Nordirlands tron den dag Hennes Majestät Drottning Elisabet går till sina fäder. Prinsen av Wales är nämligen även han på det raka fädernet sprungen från hertig Fredrik Vilhelm:Hertig Fredrik Vilhelm av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck-Glücksburg

|

Konung Kristian IX av Danmark

|

Konung Georg I av Grekland

|

Prins Andreas av Grekland och Danmark

|

Hertigen av Edinburgh

|

Prinsen av Wales

2011-05-20 @ 20:54:46
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/
Postat av: Neta

Tack Johannes för kommentaren på min blogg. Skall väl försöka uppdatera lite bättre :)

Jag har sett programmet "Östersjöns kustlandskap" Mycket bra! Bäst tyckte jag om det om Glücksburgs slott !

Kram/Neta

2011-05-26 @ 10:41:26
URL: http://adika.bloggspace.se
Postat av: Malin

Någon som vet om programmet går i repris. Låter jätteintressant!

2011-06-01 @ 11:12:58
Postat av: Johannes

Den sista reprisen gick tydligen bara några dagar efter det att programmet sändes första gången.

Men kanske släpps den här programserien på dvd någon gång i framtiden, det brukar ju den här typen av produktioner göra... Får hoppas det!

2011-06-02 @ 10:09:31
Postat av: Malin

Ska hålla utkik. Tack för tipset.

2011-06-02 @ 10:48:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0