"Monarkin och Johannes är antidemokratisk"


Här om dagen fick jag ett upprört mejl, där inte bara monarkin, utan även jag själv (!) på grund av vad som publicerats här, anklagades för att vara odemokratiskt lagd.
Först och främst: även om man lyckas dra slutsatsen att monarkin är en odemokratisk institution, är det aningen förhastat att per automatik tillskriva samtliga monarkister som antidemokrater. Demokrati och monarki är inte varandras motsatser, även om man kan ha uppfattningen att de är oförenliga med varandra.

Är då monarki förenligt med demokrati och signalerar inte statsskicket allt annat än demokratiska värderingar?
Min uppfattning är att europeiska länder med antingen kung eller drottning som statschef, snarare signalerar att det är ett demokratiskt land vi har att göra med. I dessa länder har monarken kunnat anpassat sig till den framväxande demokratin under 1800- och 1900-talet. De monarker som inte har kunnat anpassa sig, har de facto inte längre någon tron att besitta.
Full kognatisk (dvs könsneutral) tronföljd, som 1980 infördes i Sverige, var naturligtvis ett led i denna anpassning och nödvändig för monarkins bevarande (vilket förklarar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig neutrala/negativa till förslaget).

Och så slutligen en liten parentes... Republikanska föreningen, som för någon vecka sedan hade sitt årsmöte, deklarerade att de nu skulle bli lite mer seriösa i sin debattföring (tidigare har man roat sig med att sätta rosa kaninöron på bilder av Kungen, till exempel). Ett enligt dem mycket stort bekymmer som uppkommer i denna, för RepF nya argumentationsteknik, är tydligen att de nu kommer att bli betraktade som glädjedödare av personer som är förtjusta i Kungafamiljen.
Är det nu alla monarkister ska börja samla argumenten?

Kommentarer
Postat av: Fältmarskalken

Att Johannes, som på sitt forum låter publicera vederhäftig information om vårt och andras Furstehus, på detta sätt angrips av försåtliga republikaner är icke att förvåna. Republikaner har en förmåga att till begreppet demokrati lägga allehanda egenskaper och glömma dess egentliga innebörd, nämligen "folkstyre". Ett "folkstyre" som i vårt och andra länder använts för att bekräfta Monarkin som styrelseskick. Hur illa man än kan tycka om vår konstitution, som trädde i kraft 1975, är det otvivelaktigt ändå så att den stipulerar att vårt land är en Monarki och denna konstitiotion är utan något som helst tvivel beslutad av vår "demokratiskt" valda Riksdag. Utifrån detta är det min slutsats att det är republikanerna som är "odemokratiska".Detta ämne har jag något mer, för någon vecka sedan, låtit utveckla på mitt eget forum och ber i detta hänseende få hänvisa till:http://fieldmarchal.blogspot.com/2011/11/monarki-och-demokrati.htmlSåsom en utvidgning har även en genomgång av alla de högst misslyckade övergångar från Monarki till republik gjorts:http://fieldmarchal.blogspot.com/2011/11/europeiska-monarkiers-sorgesamma.html

2011-11-26 @ 13:25:09
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0