Granska apanaget?Socialdemokraterna föreslår att apanaget till Hovstaterna bör göras offentligt.
Förslaget kommer från en rad socialdemokratiska riksdagsledamöter, med Sven-Erik Österberg i spetsen.
Motiveringen i motionen (2011/12:S82001) lyder bland annat:


   Det finns ingen anledning att kräva en offentlig redovisning av strikt privata utgifter som anslaget används till och givetvis heller inte att begränsa insynen i det som är helt offentligt. Men vi menar att det finns anledning att se om den gränsdragning som idag skett i ”gråzons”-utgifterna är den optimala för att säkerställa legitimiteten i systemet.
 
Nu framkommer det väl inte riktigt i motionen vad som konkret menas med "gråzons-utgifter" och det är väl det, antar jag, som kommer att tydliggöras med en ökad öppenhet.
   Personligen tycker jag att det vore välkommet med en situation som, likt den i Storbritannien, gör det möjligt att offentliggöra den delen av apanaget, som går till Hovstaterna (det vill säga den del som Kungen förfogar över). 

Som det ser ut nu, signalerar framförallt kvällspress, men även andra mer lättillgängliga medier, att apanaget till största del går till Kungafamiljens privata utgifter. Nu är det så, att Kungens privata förmögenhet inte främst kommer från dagens apanage, vilket främst skall täcka utgifter:

- i form av löner (största beloppet går hit) och övriga hithörande utgifter
- Kungliga hushållet
- Stats- och officiella besök
- Övrig representation
- Hovstallet
- Kungens bilar (ingår i kategorin "gråzonsutgifter"?)
- Medaljer och priser
- Välgörenhet ("gråzonsutgift"?)
- Kontorsmateriel

I början av 1970-talet räckte inte apanaget ens till de officiella utgifterna (såsom statsbesök), vilket ledde till att den dåvarande kungen, Gustaf VI Adolf, enligt dåvarande adjutanten Ulf Björkman och överhovpredikant Hans Åkerhielm, fick skjuta till miljonbelopp från sin egen privata förmögenhet.

Nu ser det väl inte ut så längre, men det hade icke desto mindre varit välbehövligt med ökad insyn i hovets verksamhet, inte minst för dess eget fortbestånds skull.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0