Det blev en Estelle Silvia Ewa Mary


Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland. Det blir arvprinsessans nya titel. Det berättade den nyblivne morfadern, kung Carl Gustaf precis.
Dagen har verkligen varit full av högtidliga ceremonier. Statsministern, talmannen, riksmarskalken och överhovmästarinnan har bevittnat den nya tronföljerskan och nyligen ägde en konselj rum, där Kungen informerade regeringen om barnets namn och titel. Även prins Carl Philip var med.
- Som pappa och som nybliven morfar tycker man det är spännande och väldigt stort. Alla i familjen har sett fram emot det under en väldigt lång tid. Vi och framförallt kronprinsessparet är kolossalt glada och lyckliga.

Han berättade om att familjen varit och besökt den nya lilla kronprinsessfamiljen igår.

Tronföljarens morfar kallade sitt barnbarn för "Hertiginnan".  Vad gällde hertiginnelandskapet "har vi kommit överens om det i familjen. Det blir Östergötland som vi har besökt många gånger och sätter stort värde på."
- Jag är övertygad om att hertiginnan kommer göra sitt yttersta men det tar lite tid, så vi får vänta på det, sade han.

Östergötland är verkligen ett kungligt landskap och inte undra på det, mycket av Sveriges tidiga historia har tagit plats just här. Den senaste hertiginnan av Östergötland var Sophia av Nassau, gift med kung Oscar I som hade tilldelats landskapet vid sin födsel. Men den senaste hertigen var faktiskt prins Carl jr, son till Gustaf V:s näst yngste bror. När han gifte sig borgerligt 1937 med Elsa von Rosen, förlorade han emellertid hertigdömet. Prins Carl Bernadotte, som han sedan titulerades, avled 2003. 

- Sen kommer vi till Hertiginnans namn och det måste jag säga att det är roligt att så många kommer med idéer om Hertiginnans namn.
- Hon ska heta Estelle Silvia ("förstås") Ewa Mary.

Estelle, som är prinsessans tilltalsnamn, är måhända ett väldigt oväntat val, men när man tänker efter verkar det ganska logiskt. Estelle Manville var gift med den mest kände Bernadotten i världen, diplomaten Folke Bernadotte, som också var kung Carl Gustafs gudfar. Han gjorde sig väl mest känd som ledare för de räddningsauktioner för de "Vita Bussarna" 1943-44, där man lyckades rädda en mängd människor från koncentrationslägren. Folke mördades 1948 under ett uppdrag i Palestina som medlare. Hans änka levde till 1984. Dagens kungafamilj står fortfarande Folkes familj nära.

Silvia heter arvprinsessan efter sin mormor såklart, och Ewa efter farmor. Mary är troligen efter Danmarks kronprinsessa.

Kungen avslutade med att önska att Kronprinsessparet skulle få lugn och ro.

- Hon är en avbild av Kronprinsessan som liten, berättade överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister under en presskonferens precis.
- Vi fick uppleva ceremonier som vi knappt visste fanns, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: Kungliga hovstaterna
Faksimil: SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0