Estelle Bernadotte - Prinsessans föregångare


Det har varit mycket snack om den nyfödda tronföljerskans namn under dagen. Men visst finns det en tidigare Bernadotte med namnet Estelle - Folke Bernadottes fru.
Estelle Manville var född 1904 i Pleasantville i New York som dotter till den förmögne Hiram Edward Manville. Familjen ska på 1920-talet ha varit en av USA:s rikaste (Manville kallades "asbestkungen"), med mycket inflytelserika kontakter.
Estelle blev tidigt en gärna sedd gäst i såväl den amerikanska, som i den europeiska societeten. Hon kom inte bara från en ryktbar familj, hon var även omtalad för sin skönhet.

Hösten 1928 befann sig den 24-åriga miss Manville på Franska rivieran där hon mötte den svenske kungen Gustaf V. Denne presenterade henne för sin brorsson, den 33-årige greven Folke Bernadotte, som uppenbarligen blev förtjust. Efter bara två veckors bekantskap friade han och kommenterade det i amerkanska medier: "Den som vill ha förenta staternas bästa flicka, måste vara rask i vändningarna".

Förlovningen omskrevs flitigt i amerikansk press och det skrevs bland annat att hon var en ättling till Geoffrey de Magnavil, som levde på 1000-talet och var kompanjon till William the Conqueror 1066.
   Bröllopet i New York City i december 1928 väckte stor uppmärksamhet och benämndes som "årets societetsbröllop". Såväl prins Gustaf Adolf (farfars far till den nyfödda prinsessan Estelle) som yngre brodern prins Sigvard var på plats som best man respektive marskalk, vilket naturligtvis bidrog till extra kunglig glans över tillställningen. Så här skriver den sistnämnde i sina memoarer: "Manvilles lantställe Hi-Esmaro, där bröllopet skulle äga rum, låg på Long Island ungefär en timmes bilfärd från New York. Det var ett stort, magnifikt ställe med en enorm park, som faktiskt påminde om morfars Bagshot. Vigseln ägde rum i den lilla landskyrkan i närheten".
I samband med bröllopsfirandet bjöd president Calvin Coolidge på lunch i Vita huset.

Även sedan greveparet flyttat till Stockholm behöll man kontakten med USA och otaliga mottagningar för betydelsefulla amerikaner hölls i parets hem på Djurgården.

Paret fick fyra söner: Gustaf, Folke, Fredrik och Bertil, av vilka Folke och Bertil ännu är i livet.

Grevinnans make var med anledning av sitt arbete som chef för prins Gustaf Adolfs hovstat, Röda korset-ordförande och senare FN-medlare, ofta frånvarande. Estelle hade dock inga problem med att sysselsätta sig - hon hade ett stort kontaktnät och var en omtyckt värdinna. Några goda väninnor var prinsessan Sibylla och drottning Ingrid av Danmark - och ännu i dag är relationen familjerna emellan mycket goda.

Efter att Folke Bernadotte mördats 1948, engagerade sig änkan aktivt i olika organisationer. Till exempel var hon styrelseledamot i Folke Bernadottes Minnesfond (ordförande 1961-73) och chef för Sveriges flickors scoutförbund. 1957 blev hon ordförande i Flickscouternas världsförbund.
Gärna sedd vid rojala tillställningar, det var hon alltjämt under resten av sitt liv.

1984 avled Estelle, sedan 1973 omgift Ekstrand, 79 år gammal.

Foto: Knud Skotte, Å&Å


Kommentarer
Postat av: Gealach

Intressant! Delar det så att fler får läsa! :-)

2012-02-24 @ 18:10:01
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Johannes

Tack! Det får du gärna göra! :D

2012-02-24 @ 18:13:04
Postat av: Per Folke Grange

Prinsessan Estelle på Strandvägen?

En dam som jag umgicks med, nu avliden, boende i

huset 35 Strandvägen i Stockholm,berättade en gång

för mig att i samma hus bodde en gammal prinsessa

(Estelle?) Bernadotte. Hon kände sig en aning ensam

och övergiven. När åskan gick eller det blev ström-

avbrott sökte hon undsättning hos grannarna. Detta

var på 1960-talet. Jag noterade aldrig prinsessans

namn och vem hon varit gift med, sådant intresserade

mig inte just då. Kan det ha varit prinsessan Estelle? Per Folke Grange

2012-06-10 @ 17:53:35
Postat av: Johannes

Hej,



Intressant!

Det måste ha rört sig om ovan nämnda grevinnan Estelle Bernadotte af Wisborg, även om jag inte kände till att hon höll till på Strandvägen. Någon annan svensk Estelle med kunglig anknytning finns, så vitt jag vet, inte.



Vänliga hälsningar,

Johannes Öberg

2012-06-11 @ 17:14:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0