Komplexa drottning Fabiola still going strong

 
 
Drottning Fabiola av Belgien gör numera få offentliga framträdanden. Ett undantag är festligheterna kring nationaldagsfirandet i Belgien, vilket hon alltid bevistar. Så också i år.
Redan på fredagen, det vill säga dagen innan den belgiska Nationaldagsfirandet, dök änkan efter kung Baudouin sedan 1993, drottning Fabiola, upp på en konsert i Bryssel, vilken markerade inledningen på firandet av nationens självständighet (den 183:e i ordningen). Även på själva Nationaldagen den 21 juli var hon med tillsammans med den övriga kungafamiljen - återkommande gånger i ivrigt samspråk med Belgiens tronföljare prins Philippe och hans Mathilde, ett par som hon sägs ha en nära och varm relation till.
 
84-åriga drottning Fabiola, dotter till den fjärde markisen av Casa Riera, kallades under sin makes över 30-åriga regenttid "belgarnas moder" och åtnjöt en stor popularitet för sin lågmälda, sympatiska och självdistanserade framtoning, något hon för övrigt fortfarande gör. Men även om hon är uppskattad av den breda allmänheten, har hon varit - och är väl fortfarande i vissa kretsar - en kontroversiell representant för Belgien.
Drottningen stod exempelvis bakom - vissa säger att hon var pådrivande - sin makes beslut att under några timmar frånträda tronen för att undvika ett beslut om legalisering av aborter. Hennes kontakter med den katolska, reaktionära rörelsen Opus Dei som bland annat gjort sig kända för sitt aktiva motstånd för just aborter, preventivmedel och homosexuellas rättigheter, har väl inte heller stärkt bilden av Fabiola som en representant för det moderna, upplysta Belgien.
 
Har nu drottning Fabiola vissa kontroversiella åsikter som går stick i stäv med den belgiska allmänhetens, är det i alla fall inget som hon luftar offentligt i någon större utsträckning. Hon har under sin tid som belgisk drottning genomfört sina plikter med stort engagemang och sedan hon blev änka, har hon i hög grad givit plats åt det nya kungaparet, och drottning Paola i synnerhet.
 
Populär är hon förvisso, drottning Fabiola, men desto högre är respekten hon har från i stort sett alla och envar. Det är inget dåligt betyg, i ett land som i så hög grad, och på så många plan, präglas av politisk splittring och oenighet.
Monarkin i Belgien är en enande faktor, och där har drottning Fabiola bidragit väsentligt.
 
Faksimil: Daylife

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0