Marianne Bernadottes fond firade kungligt




På torsdagskvällen firades 30-årsjubileet av Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond på Grand Hotel i Stockholm, under närvaro av kungligheter och andra celebriteter.
I sin bok "Glimtar och scener" skriver Marianne, som själv har en bakgrund som aktris på Dramaten, själv hur allt började:

"1982 fyllde Sigvard 75 år. När vänner och bekanta ringde och frågade vad han önskade sig, kunde jag inte först tänka ut vad som skulle göra den här dagen riktigt meningsfylld. Jag grunnade på något bestående och då föddes tanken på en fond för unga konstnärer. Jag frågade våra nära förtrogna vad de tyckte om min idé. Den vann positivt gehör och ett upprop skickades ut underskrivet av bl.a kulturpersonligheter och representanter för de sköna konsterna. Syftet var alltså att få ett startkapital, varav i framtiden räntorna årligen skulle delas ut i form av stipendier."

Så blev det också - det första stipendiet à 5000 kronor delades 1983 ut i vapenhuset på Riddarhuset - och nu firar fonden alltså 30-årsjubileum. Och vilket jubileum sen! Gäster som kejsarinnan Farah av Iran, änkedrottning Noor av Jordanien (bilden), hertigparet av Bragança och prins Carl Philip av Sverige (sistnämnde, som är beskyddare för fonden, agerade även prisutdelare tillsammans med Noor och Farah), gav evenemanget extra kunglig glans. Huvudpersonen Marianne Bernadotte, snart 88 år, bidrog även hon i detta avseende.

Den sista kejsarinnan av Iran; Farah, var nog tillsammans med drottning Noor den av de kungliga som var mest tillmötesgående mot pressen. Länge poserade hon framför de frekventa kamerablixtarna och för de lite äldre i den lilla församlade åskådarskaran, var det säkert en upplevelse att se den person som prytt så många veckotidningar med sitt ansikte under framförallt 1960-och 70-talet.
Prinsessan Christina fru Magnuson var dock inte lika glad i att fotograferas denna kväll, utan rusade hastigt förbi pressfållan. Dessförinnan samtalade hon emellertid glatt med gäster och festfixaren Hans Hjelmqvist.

Marianne Bernadotte presenterade även en - enligt egen utsago - av sina bästa väninnor för de församlade journalisterna. Dennas namn är Gersende och bär titeln Hertiginna av Orléans. Hon är född 1942 som dotter till den sjunde hertigen av Sabran-Pontèves och är sedan 1969 gift med Prins Jacques, Hertig av Orléans (son till den förre Greven av Paris). Okänd för de flesta i Sverige men väl värd att notera.

2012 års konstnärliga stipendiater var Behnaz Aram (designer), Kristoffer Zetterstrand (konstnär), Nina Zanjani (skådespelerska), Paulina Pfeiffer (sopran) och Yinjia Gong (tenor).
Uppträdde under kvällen gjorde bland annat Tommy Körberg och schlagervinnaren Loreen.




Skådespelerskan Lena Endre.


Christina, Hertiginna d'Otrante och Madeleine Kogevinas. Madeleine är dotter till prins Carl Bernadotte (1911-2003).


Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).


Carola Häggqvist.


Näringsminister och partiledare Annie Lööf (C)


Hertigparet av Bragança: Duarte Pio och Isabel.


Barbro "Lill-Babs" Svensson.


Gersende, Hertiginna av Orléans och Marianne Bernadotte.


Paul-Philippe Hohenzollern med hustru Lia. Paul-Philippe (även känd som Paul Lambrino) är sonson till kung Carol II av Rumänien och säger sig vara den rätmätiga arvingen till den rumänska tronen, i det fall monarkin skulle återupprättas i landet. I dag är det Pauls farbror, prins Michael, som är överhuvud för det Kungliga huset.


Teresa Lundahl och Prins Lakshyaraj Singh av Mewar.


Kejsarinnan Farah av Iran.


Prins Lekia av Albanien med flickvännen Elia.


Prinsessan Christina fru Magnuson med make Tord.


Änkedrottning Noor av Jordanien anländer.


Drottning Noor hälsas välkommen av Marianne Bernadotte...


...och poserar för kamerorna.


Prins Carl Philip anlände sist av alla gäster och togs även han emot av Marianne Bernadotte.


Prins Carl Philip och Marianne Bernadotte.

Trackback
RSS 2.0