Kungens farbror blev folkkär som 95-åring


Svensk media har i dag präglats av nyheten om greve Carl Johan Bernadottes bortgång.

Det sista barnbarnsbarnet till drottning Victoria och den yngste sonen till "gamle kungen" Gustaf VI Adolf och dennes första hustru, kronprinsessan Margareta - Carl Johan Bernadotte, Greve af Wisborg - avled i går lördag "lugnt och fridfullt i kretsen av sin närmaste familj" som det står att läsa på hovets hemsida, på Ängelholms sjukhus.
Han blev 95 år.

Den äldste Bernadotten, som Carl Johan varit alltsedan kusinen Lennart gick bort för åtta år sedan, har alltid levt lite i skuggan av sina äldre syskon. Det betyder emellertid inte att han har levt ett händelselöst liv - långt ifrån.
Med giftermålet med veckotidningsjournalisten Kerstin Wijkmark 1946 förlorade han inte bara sin plats i den svenska tronföljden och sina kungliga privilegier; han fick också möjlighet att stifta närmare bekantskap med den tidens storheter, Greta Garbo inte minst.

Greven af Wisborg, som han hetat sedan 1951 på storhertiginnan Charlottes initiativ, har till skillnad från sin bror Sigvard och kusin Lennart, aldrig varit intresserad av att återfå sin prinstitel. Därför har inte heller media intresserat sig för den forne hertigen av Dalarna, men relationen med kungafamiljen har fått vara bestående goda. Kung Carl Gustafs ord om farbrodern i dag är därför inte förvånande.
"Greve Carl Johan Bernadotte var en kär och älskad familjemedlem som betydde mycket för hela familjen genom sin vänlighet och humor. Vi kommer att minnas Carl Johan som en aktad och älskvärd släkting som vi alltid värderade högt, inte minst genom den kunskap han så generöst delade med sig av om vår familjs historia."

Med anledning av kronprinsessparets bröllop 2010 fick den 93-årige greven, efter ett oerhört innehållsrikt liv, mycket välförtjänt uppmärksamhet, inte minst i TV4:s dokumentär om familjen Bernadotte och i SVT:s "Det Kungliga bröllopet", och när han fyllde 95 förra året hade han med sina distanserade och humoristiska reflektioner om sitt och sin släkts historia, blivit folkkär.

Carl Johan Bernadotte efterlämnar hustrun sedan 1988, Gunnila, samt barnen Monica och Christian och sex barnbarn.


Greve Carl Johan Bernadotte och hans Gunnila vid Kungens 65-årsfirande 2011.

Mer om Greve Carl Johan Bernadotte:

95-årsdagen 2011

94-årsdagen 2010

20-årig bröllopsdag 2008

Kommentarer
Postat av: Fältmarskalken

Med den Kungliga Familjen avses vanligen det Kungliga Huset, de personer som har fursterlig rang, samt de personer som är födda med fursterlig rang men som mist denna i samband med gifermål samt dessa personers äkta hälfter.Givet den definition som ges ovan är Hertiginnan av Halland, född 1915, den Kungliga Familjens äldsta medlem.

2012-05-06 @ 23:55:34
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0