Brudnäbb avslöjad bland de kungliga gästerna?

Den prelimenära gästlistan är fylld av prominenta personer. Bland det otaliga antal kungligheter som kommer att närvara återfinns regentparen i Norge, Danmark , Belgien och Jordanien samt Drottningen av Nederländerna och Fursten av Monaco. De flesta europeiska kronprinspar kommer också att finnas på plats, bland dessa är prinsen av Wales och hans Camilla, Hertiginna av Cornwall, några av de mest uppseendeväckande.
Samtliga av Kungens systrar och deras barn är naturligtvis också medbjudna. Värt att notera är att även alla bröderna Magnusons flickvänner kommer dyka upp vid sina respektive under bröllopet.
Bara en av Hagasessornas barnbarn står med på den av tidningarna framställda listan, nämligen prinsessan Margarethas äldsta barnbarn Madeleine von Dincklage, 11.
Tidigare har det sagts att prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna ingår i brudnäbbet och kanske får hon sällskap av prinsessan Margarethas dotterdotter, som för övrigt har kronprinsessan Victoria som gudmor...
Ryskt statsbesök i Norge
På måndagen avlade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev ett två dagar långt statsbesök i Norge.
Veckan startade intensivt för den norska kungafamiljen. Redan på måndagsförmiddagen inleddes välkomstceremonin på Slottsplatsen utanför Det kongelige slott i Oslo, där kungen och presidenten på sedvanligt sätt inspekterade norska livgardet.
Lite senare på dagen, klockan 13.00 närmare bestämt, bjöd kungen till lunch på slottet för den ryske presidenten och hans hustru Svetlana. Från kungafamiljen var, förutom Kungen, Drottningen och Kronprinsparet, även kung Haralds näst äldsta syster, 78-åriga prinsessan Astrid fru Ferner närvarande. Prinsessan, som mellan åren 1954-68 fungerade som Norges första dam, är en omtyckt medlem i landets kungahus och bistår ofta sin bror och hans familj vid olika representationsuppdrag.
På måndagseftermiddagen besökte kung Harald och president Medvedev en utställning om sovjetiska krigsfångar i Norge under andra världskriget, allt medan konstintresserade drottning Sonja och Svetlana Medvedeva besökte Vigelandsparken och Nasjonalgalleriet, där de fick en rundvisning.
På kvällen ägde en galamiddag rum på Det kongelige slott. Drottning Sonja bar sitt favoritsmycke, Smaragddiademet, som härstammar från Napoleons tid. Genom kung Oscar I:s hustru drottning Josefina av Leuchtenberg, kom tiaran till Sverige, och via prins Carls dotter Märtha (som gifte sig med Olav V av Norge, far till kung Harald) hamnade smycket i just Norge.
Efter en officiell lunch på Akershus under tisdagen, reste det ryska presidentparet vidare till Danmark.
Prinsessan och Jonas bryter förlovningen

Efter en tid av intensiva rykten och spekulationer från kvälls- och skvallerpressen, är det nu officiellt att prinsessan Madeleine och hennes fästman sedan juni förra året, bryter sin förlovning.
Enligt hovets pressmeddelande har de "kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll". Paret ber också om att "medierna visar dem respekt och hänsyn inför detta beslut", och att de blir lämnade ifred.
Från och med i dag, lördag, är prinsessan Madeleine i New York, där hon avlägger ett så kallat projektbesök för Childhood foundation. Hon kommer inte hem förrän i maj, då det mediala intresset troligtvis lagt sig något.
Monarkins stöd minskar

Enligt en undersökning, gjord av SOM-institutet i Göteborg, minskar stödet för monarkin.
Enligt Svenska Dagbladet har antalet positiva till Sveriges statsskick minskat med 12 procent sedan 2004, till dagens 56.
Den för alla monarkister något nedslående statistiken, tror Göteborgs universitets Lennart Nilsson kan bero på "en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet" i dagens svenska kungahus.
En av anledningarna till det låga stödet kan alltså vara den nya kungliga generationens val av respektive.
I ett modernt samhälle kan det tyckas vara naturligt att även kungligheter skall kunna välja vilka människor som helst att leva med, men i en monarki är det långt mer komplicerat än så. I ett statsskick som monarkin, som många gånger grundar sig på just upphöjdhet, kan det vara problematiskt att en så kallad "man av folket" får en upphöjd ställning.
Eftersom vår nuvarande statschef har ärvt sin position, en för honom förutbestämd roll, är det för mig oväsentligt att diskutera honom som ett hot mot demokratin, då han redan från födseln är placerad över detta system (det är i så fall det man kan diskutera). Men när "vanliga" svenskar får möjlighet att genom giftermål uppnå en upphöjd plats på samhällsstegen, förvandlas genast, för att återknyta till citatet ovan, monarkin "till en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet".
Därför är det från och med den 19 juni allt viktigare att diskutera om monarkin även fortsättningsvis är rätt statsskick för Sverige.
Margrethes födelsedag firades stort

På fredagen nådde drottning Margrethes 70-årsfirande sitt klimax, vilket inte minst märktes på kvällens slottsmiddag.

Församlingen var dock inget emot den som vid lunchtid hade samlats vid Amalienborg för att närvara vid den officiella uppvaktningen. Efter en stund kom, som väntat, hela den danska kungafamiljen ut på balkongen för att vinka och på så sätt tacka alla som slutit upp för att hylla Drottningen. För prins Joachims och prinsessan Maries son prins Henrik, elva månader, var det för övrigt första gången han deltog vid ett officiellt evenemang.

Därefter stod underhållning i Rådhushallen på schemat, vilket med glädje beskådades av kungligheterna. Strax innan klockan 14 visade sig så drottning Margrethe och prins Henrik ännu en gång för allmänheten, denna gång på Rådhusets balkong.




Bland annat sade han i sitt tal att "Du har bidragit till ditt eget liv och i hög grad till mitt, Frederiks, Joakims, våra barnbarn och hela vår övriga familjs. Ja, du har bidragit mer än det. Du har för många levt ett liv, som har givit inspiration til kärleksfull omsorg, livsenergi, livsglädje och konstnärlig talang". Prinsen avslutade sitt tal med att "utbringa en skål och ett niofaldigt leve för en kär hustru och mor, en trofast väninna, en duktig konstnär och en högt respekterad drottning".


De cirka 250 gästerna bjöds på Foie gras terrin med linser och kronärtskockor, oxfilé med färskpotatis och gröna ärtor, sparris med sauce mousseline, samt till dessert födelsedagstårta.
Gästerna

Kronprinsessan Máxima, kronprins Willem-Alexander, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, kronprinsessan Victoria, Daniel Westling, kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.


Vänster bild: Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, drottning Margrethe och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg.
Höger bild: Drottning Silvia.


Vänster bild: I rosa klänning grevinnan Gunnila Bernadotte af Wisborg (gift med Carl Johan), kronprinsessan Mary och Daniel Westling.
Höger bild: Prinsessan Marie.
Faksimil: Berlingske tidene & TV2
Det Kongelige Teater i går
Så här såg det ut på torsdagskvällen på Det Kongelige Teater, Köpenhamn, i går...
De kungliga anländer till galaföreställningen

I en grön galaklänning som pryddes av ordensband och allsköns smycken, gjorde Margrethe II, likt den drottning hon är, effektfull entré när hon steg ur den bil som hon delade med sin make, prins Henrik.
Innan regentparets ankomst körde en buss fram till den röda mattan, som visade sig innehålla en rad europeiska kungligheter.


Kungen och Drottningen hann tyvärr inte fram i tid till galaföreställningen, utan kommer i stället, får jag anta, närvara vid fredagens festligheter. Detta kompenserades dock av tre svenska kungligheter på strålande humör, vilket med glädje noterades av närvarande media.


Den nyförlovade och gravida prinsessan Nathalie, som kvällen till ära hade lånat sin mors stjärntiara, promenerade den lilla biten från bussen till Det Kongelige Teater i rask takt. Vid sin sida hade hon sin fästman, Alexander Johannsmann, 32.



De efterföljdes av Ingolfs yngre bror, greve Christian, och hans fru Anne-Dorthe, båda glatt spexande framför kamerorna.

En liten stund innan Drottningens och Prinsgemålens entré, anlände inga mindre än storhertig Henri och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg. De följdes i sin tur av Finlands presidentpar samt Islands presidenthustru Dorrit Moussaieff. Hennes make, president Olafur Ragnar Grimsson var en väntad gäst, men kunde på grund av dagens händelser i Island, inte komma.


Hur som helst, drottning Anne-Marie använde sitt pampiga safirdiadem, medan äldre systern Benedikte bar sitt stråldiadem.


När sedan drottningen kort därefter klev in på Det Kongelige Teater, kunde föreställningen börja...
Kronprinsessan Victoria och Daniel i full gala

Det är, som vi alla vet, med anledning av danska drottningens 70-årsfirande som de svenska kungligheterna har rest ner till Danmark för att närvara vid den galaföreställning som tog sin början klockan 20.00 på torsdagskvällen.
Bland de svenska gästerna utmärkte sig särskilt kronprinsessan Victoria och fästmannen Daniel Westling. För den sistnämnde var det premiär att närvara vid en dylik officiell tillställning som inte ägde rum i Sverige, något som till synes gick lysande.
Det blivande kronprinsessparet ankom, strålande glada, tillsammans med en lika leende prins Carl Philip, för kvällen klädd i amiralsuniform. Daniels klädsel var frack.

Det är emellertid inte första gången paret kommer tillsammans vid en kunglig fest i Danmark. Redan i maj 2008, det vill säga ett år innan förlovningen, var de med på kronprins Frederiks 40-årskalas, vilket ledde till uppmärksamhet från såväl svenskt som internationellt håll.
Kungligheter begär återbud till kvällens galaföreställning

I kväll klockan 20.00 står den omtalade galaföreställningen för drottning Margrethe på Det Kongelige Teater - men på grund av det isländska vulkanutbrottet tvingas flera kungliga gäster begära återbud.
De som i nuläget tvingas ställa in inför kvällens galaföreställning är främst de norska och svenska kungligheterna, som inte hinner fram till Köpenhamn i tid, eftersom inga flyg avgår på grund av det massiva vulkanutbrott som just nu sker på Island. Det skriver danska Billed-Bladet i dag.
Alldeles nyss blev gästlistan till kvällens begivenhet offentlig. Bland de totalt 1200 gästerna är följande kungligheter inbjudna:
Danmark:
Prins Henrik
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Prins Joachim och Prinsessan Marie
Prinsessan Benedikte och prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg
Prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Carina Axelsson
Prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Alexander Johannsmann
Kung Konstantin och drottning Anne-Marie
Prinsessan Alexia
Greve Christian af Rosenborg och grevinnan Anne Dorte
Greve Ingolf af Rosenborg och grevinnan Sussie
Charlotte af Rosenborg och Torben Gyldenfeldt Wulff
Feodora af Rosenborg och Morten Rønnow
Grevinnan Dorrit af Rosenborg och Bent Marquard Lund
Greve Axel af Rosenborg och grevinnan Jutta
Josephine af Rosenborg och Thomas Christopher Schmidt
Camilla af Rosenborg och Mikael Rosanes
Greve Carl Johan af Rosenborg
Sverige
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling
Prins Carl Philip
Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Bernadotte af Wisborg
Greve Michael Bernadotte af Wisborg
Greve Bertil Bernadotte af Wisborg och grevinnan Jill Bernadotte af Wisborg
Norge
Kronprinsessan Mette-Marit
Schaumburg-Lippe
Prins Christian och prinsessan Lena
Prinsessan Eleonore-Christine
Prins Philippe av Belgien fyller 50
Med anledning av 50-årsdagen har ett mynt med prins Philippes porträtt utfärdats.
I dag, torsdag, fyller Belgiens tronföljare prins Philippe av Brabant 50 år.
Prinsen, som är äldste son till det dåvarande belgiska prinsparet av Liège, Albert och Paola (född prinsessan Ruffo di Calabria), föddes den 15 april 1960. Han utmålades tidigt som potentiell framtida kung av Belgien, då det dåvarande kungaparet Baudouin och Fabiola inte hade några barn. Relationen mellan prins Philippe och hans morbror kungen var så stark att många var helt säkra på att det var just Philippe som skulle ta över tronen efter Baudouin, och inte fadern Albert, vilket trots allt skedde 1993, då kungen hastigt gick bort efter tilltagande hjärtbesvär.
Prins Philippe åtnjöt i sin ungdom inte någon nämnvärd popularitet, i stället sågs han som en stel och konservativ person med det militära som enda intresse. Röster höjdes till och med för att hans yngre syster, prinsessan Astrid (född 1962) skulle träda in som tronföljare.
Det som räddade upp situationen var den belgiska adelsflickan Mathilde d'Udekem d'Acoz (född 1973), som i december 1999 gifte sig med den 39-årige prinsen. Hennes något mer sofistikerade uppenbarelse gjorde stor succé, och i dag ses faktiskt kronprinsen med betydligt blidare ögon av det belgiska folket.
Prins Philippe och hans Mathilde har hur som helst fyra barn; prinsessan Elisabeth, 8, prins Gabriel, 6, prins Emmanuel, 4, och prinsessan Eléonore, i morgon två år.
Den 50-årige prinsen firar födelsedagen privat.
Prinsen med sin fru, prinsessan Mathilde.
Om prinsessan Madeleines bröllop
I går meddelades det att prinsessan Madeleine inte kommer gifta sig med Jonas Bergström under 2010.
Beskedet, som egentligen inte var särskilt chockartat, har minst sagt lett till stora rubriker och mer eller mindre läsvärda insinuationer.
Det som jag slås av, och som tydligen även Roger Lundgren har gjort, är att det är drottning Silvia som har fått gå ut med meddelandet om att bröllopet inte blir av i år.
Lundgren talar i sin artikel om "hovets stora öppenhet" och att "i de övriga europeiska kungahusen [...] hade det varit otänkbart att en nyhet av denna dignitet framförts av landets drottning". Vilket inte är så mycket att orda om.
Dock tycker jag att hovet, trots sakens privata karaktär, om möjligt skulle gått ut med beskedet än tidigare, just för att undvika den massiva ryktesspridning som nu pågår.
Men visst kan man dra en parallell med drottningens uttalande i måndags och det hon sade för en tid sedan om "ett förnyat hov", med ökad öppenhet gentemot pressen som följd.
Glad 70-årsmiddag för drottning Margrethe

Hela det officiella Danmark var på plats för att fira den älskade drottningen av Danmark.
- Det är en stor glädje att tillsammans med Prinsgemålen kunna bjuda er välkomna till denna afton, sade en strålande drottning Margrethe i sitt välkomsttal, som tog plats i Riddarsalen på Christianborgs slott. Talet avslutades med förhoppningen om "att alla skall få en trevlig fest".



Herrarna var klädda i frack, medan damerna bar aftonklänning och, i de kungligas fall, tiaror.

Från och med torsdag kommer kungliga släktingar från andra länder sluta upp vi det kungliga firandet. Från Sverige närvarar kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.
Okonventionellt prinsbröllop i Österrike

Strax innan påsk ägde bröllopet mellan den tysk-tjeckiske prinsen Johannes av Schwarzenberg och hans fästmö Diana Orgovanyi-Hanstein rum.
Lördagen den 20 mars stod det ståtliga bröllopet i Neuberg-katedralen, Neuberg an der Mürz, som är beläget i östra Österrike. Brudgummen, prins Johannes av Schwarzenberg, 42, var klädd i mörk kostym med rosa slips, medan bruden, konstnären Diana Orgovanyi-Hanstein, 39, bar en röd klänning som förde tankarna till förra seklets början.
Prins Johannes, eller "Aki" som han kallas, är äldste son till huset Schwarzenbergs överhuvud prins Karl (i Tjeckien kallad Karel) och dennes hustru grevinnan Therese von Hardegg. Prins Karl är ett känt ansikte för många politiskt intresserade, då han var Tjeckiens utrikesminister 2007-2009.
Huset Schwarzenberg är en mycket gammal europeisk adelssläkt, med en över tusen år gammal historia. Ätten har haft sitt säte i såväl Bayern som i Böhmen (dagens Tjeckien), men i dag har överhuvudet både tjeckiskt och schweiziskt medborgarskap.
Det är intressantast att läsa om

Jag kom på att jag har haft en och samma omröstning ute på bloggen sedan i november...
Så här blev resultatet, som för övrigt är ganska representativt för vad jag väljer att lägga tonvikten på i den här bloggen.
Tack ni som har röstat!
Några åsikter om vad som är intressantast att läsa om:
Aktuellt i kungahusen och kungliga porträtt är lika intressanta att läsa. Fortsätt med dem.
Historiska händelser är intressantast tycker jag. Det andra om dagens kungligheter får man så mkt av ändå. Grattis förresten till en fantastiskt blogg
Neta
Neta
Aktuellt i kungahusen är intressant då man får veta vad som händer idag och får lätt inblick i kungahistorien för den som är måttligt intresserad. Jättebra blogg förresten!
Släktingarna uttalar sig om Victoria och Daniel
När jag ändå talar om prinsessan Birgittas ringväxling för femtio år sedan, är det kanske en bra idé att dra några ytterligare paralleller till det kungliga förlovningsparet av i dag.
Hur ser egentligen Victorias tyska släktingar på det blivande kronprinsessparet?

- Det är en stor kyrka, och allt blir stort och praktfullt. Men förutom det lever de [kronprinsessan och Daniel] ett vanligt liv - när de har tid alltså!
Prinsessan tillägger att de är "som Du och jag och alla människor egentligen".

- Jag gläder mig för henne. Det har varit en lång kamp. Jag beundrar henne för att hon har stått ut.
Désirée själv gifte sig 1990 med greve Heinrich av Ortenburg och fick tre barn: Carl Theodor (född 1992), Frederik (född 1995) och Carolina (född 1997). 2002 skilde sig paret och Désirée gifte två år senare om sig med Eckbert von Bohlen und Halbach, 53.
Faksimil: ZDF